Kako zadržati mladost kože…

koža, nježnost
Malo njege i pažnje je dovoljno da se uspori ovaj prirodni proces starenja i da koža zadrži svoju ljepotu. Čišćenje kože u jutro i prije spavanja nije potrebno samo da bi se otklonila šminka, nego pored toga masnoća i znoj. Redovnim čišćenjem se sprječava začepljavanje pora, bakterije se ne mogu razmnožavati, te ne dolazi do nastanka bubuljica. Sapuni napadaju zaštitni sloj kože i smiju se koristiti samo kod jake, masne kože. Osobe sa drugim tipovima kože bi trebale izbjegavati čišćenje lica sapunom.

Zašto je važan tonik?

Voda nije u mogućnosti da sama otkloni nečistoće sa kože. Najbolje je koristiti mlijeko za čišćenje koje se najbolje nanosi vrhovima prstiju ili vatom. Nakon kratkog vremena se lice opere mlakom vodom. Tonik za kožu se nanosi nakon čišćenja lica da bi se ubrzala regeneracija zaštitnog sloja kože. Pored toga, tonik otklanja naslage kamenca koji se nalazi u vodi, te ostatke prljavštine.
Osobe sa suhom i osjetljivom kožom trebaju izbjegavati losione sa alkoholom i koristiti tonike ili losione sa termalnom vodom. Tako se izbjegava crvenilo, upale i svrab kože.

Za čišćnje

Za čišćenje zrele kože su najbolje emulzije i kreme za čišćenje sa biljnim uljima kao što su jojobino, sojino ili bademovo ulje. Pilingom se otklanjaju izumrle ćelije kože sa porvršine. Nađite vašem tipu kože odgovarajući piling da ne bi došlo do nadraživanja kože i da bi se poboljšala cirkulacija. Djelovanje maske se uglavnom odmah može primijetiti: koža izgleda svježija, zdravija i mlađa, bore se manje primjećuju.
I kod maski je važno koristiti one koje su prilagođene tipu kože. Da bi koža izgledala zdravo i mlado, potrebna joj je dovoljna količina sna, najbolje oko 8 sati dnevno. Najbolje je spavati na tvrdom niskom jastuku, jer tako kičma ostaje ravna za vrijeme spavanja te se ne prave bore.

dnevni list