Kako uništavate svoje oči?

oči, boja očiju, oči, plave oči, oči, zdravlje, oči, oči, boja, plave oči, oči, boja, vid, namirnice, oči, oko, tikovi, titranje, plave oči, oči, zdravlje, oči, plave oči, sličnost, oči, Katarina Zovko Ištuk, plave oči, oči, plave oči, oči, vaše oči, plave oči, oči, vid

Izlaganje očiju UV zrakama oštećuje rožnicu oka i povećava rizik od nastanka katarakte. Također se povećava rizik od nastanka raka očnih kapaka. Čak i za vrijeme oblačnih dana UV zrake uspiju pronaći svoj put kroz oblake, stoga oblaci nisu nikakva garancija za sigurnost vašeg vida.

Previše koristite kapi za oči

Kapi za oči su odlične za povremeno uklanjanje umora s očiju, ali nisu trajno rješenje. One sužavaju krvne žile, ali se upala nakon nekoliko sati vraća i krvne žile se opet počinju širiti. Tada će vaše oči biti crvenije nego što su bile prije.

Nepravilno brinete o suhim očima

Kapi za suhoću očiju dolaze u bočicama koje sadrže prezervative. Prekomjerno korištenje tih kapi će iritirati oči. Suhoća očiju je često simptom problema s vidom. Ako kapi za oči koristite više od 4 puta dnevno, posavjetujte se s liječnikom. Što rjeđe trljajte oči i koristite ovlaživače zraka u prostorijama u kojima najčešće boravite.

Predugo gledate u monitor

Treptanje održava oči vlažnima. No, kada gledate u monitor, trepćete rjeđe nego inače. Trebali biste 12 do 15 puta trepnuti u jednoj minuti. Ako to ne radite, vid će postati mutan a oči umorne. Svakih desetak minuta pogledajte u najudaljeniju točku koja vam je dostupna. Na taj način ćete malo odmoriti oči i spriječiti oštećenja vida.

Niste pažljivi s lećama

Leće nikada nemojte stavljati u usta i ispirati ih vodom, već koristite tekućinu koja je za to namijenjena. Nemojte nositi leće dok se tuširate ili plivate. Nemojte spavati s lećama. Važno je da su leće primjerene za vaše oko, da ih lako skidate i stavljate kako ne biste oštetili rožnicu i stvorili pogodno mjesto za nakupljanje bakterija.

Koristite staru šminku i spavate sa šminkom

Na svakom kozmetičkom proizvodu treba biti naveden rok trajanja ili razdoblje unutar kojeg se treba potrošiti od otvaranja. Pridržavajte se tih oznaka jer stara šminka uistinu škodi zdravlju vaše kože i očiju. Uvijek uklonite šminku prije spavanja.

Pušite

Ne biste trebali pušiti iz raznih razloga, a oštećenje vida je jedan od njih. Pušenje povećava rizik od nastanka katarakte i makularne degeneracije. Smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari na području cijelog tijela, uključujući i oči.

Ignorirate simptome

Nemojte pretpostaviti da će bolovi očiju, mutan vid, crvenilo ili osjetljivost na svjetlost nestati. Ako ste primijetili da je vaš vid slabiji i da počinje utjecati na kvalitetu vašeg života, nemojte čekati jer se sigurno neće poboljšati. Oštećenja vida je potrebno tretirati kako biste spriječili daljnja oštećenja i nastanak bolesti očiju.

izvor: centarzdravlja.hr