Kako tretirati ubode i ozljede na odmoru

Vrlo je važno da pratite razvoj situacije iako se na prvi pogled ne čini strašno. Moguće su alergijske reakcije koje su jako opasne pa u slučaju bilo kakve promjene na gore idite liječniku.

Komarci
Valjda su najdosadnije ljetne napasti komarci. Srećom, od njih se djeca danas mogu zaštititi raznim preparatima koji se nanose direktno na kožu ili se primjerice u sobama mogu uključiti u struju pa otpuštaju mirise koji ih odbijaju. Ako dijete ubode komarac, najčešće ih to mjesto svrbi, a mnogima i natekne pa je dobro namazati ga antihistaminskom kremom. Ako je dijete mlađe, pazite da ne noktićima ne napravi ranu na mjestu uboda. Gotovo sve ljekarne imaju prirodne proizvode ili one koji nisu opasni za djecu pa svakako naglasite da kupujete zaštitu za dijete.

Pčele i ose

Ovi zujavci ljubitelji su hrane i pića koje često nosimo na plažu pa tako najlakše i nađu put do nas. U slučaju uboda ose, žalac obično ne ostane u koži, ali ako dijete ubode pčela, potrebno je prvo ukloniti žalac pincetom ili noktima ako ste vani. Nakon što mališana umirite, prislonite na ranu led umotan u tkaninu ili nešto drugo hladno da smanjite bol. Za ubod ose pomoći će stari narodni lijek – oblog od razblaženog octa, a ubod pčele ublažit će malo sode bikarbone rastopljene u vodi. Kao i kod uboda komarca, možete se poslužiti kremom.

Meduze
Čak i kada se klinci igraju u plićaku, meduza ih može opeći pa je ipak potrebno znati mjere o pomoći u tom slučaju. Prvo što možete učiniti je odmah maknuti krakove ako su se zalijepili pa ranu polijevati morskom vodom. Ako ima više opeklina ili opeklina bubri te je reakcija na koži sve jača, obavezno dijete odvedite liječniku.

Morski ježevi
Ako se nalazite na plaži gdje se vidi da ima morskih ježeva, obucite djetetu sandalice za kupanje. U slučaju da se mališan ipak nabode, iglice trebate pokušati izvaditi sterilnom iglom ili pincetom, a ako vam se učini da ne možete, idite liječniku. Bol možete ublažiti hladnim oblozima.

Posjekotine i manje ozljede
Nema djeteta koje se na praznicima ne ozlijedi makar toliko da ima manju masnicu. Na kraju se ljeta obično u šali zbroje sve ozljede, ali znamo da su klinci sretni. Prije samog puta uvijek trebate pripremiti kućnu apoteku kako biste imali neki dezinficijens poput Octenosepta, zavoje, flastere, pincetu i ostale lijekove.

Izvor: tportal.hr