FOTO/VIDEO  Kako spriječiti novogodišnji mamurluk uz pomoć znanosti

Kako spriječiti novogodišnji mamurluk uz pomoć znanosti
Kako bi ih otklonili svi imamo svoje male tajne i rituale kojih se držimo da nam sljedeći dan bude nešto podnošljiviji, no malo pažnje obraćamo na kemijske procese iz kojih proizlazi ovo zlo.

Na YouTube kanalu Reactions uoči Nove godine odlučili su pojasniti kemijske procese koji vode do mamurluka i posljedica poput dehidracije, mučnine, povraćanja i glavobolje.

Koliko će vam biti loše ovisi od osobe do osobe, a sve kreće od razgradnje alkohola za koju su zaduženi enzimi ADH i ALDH u jetri. Prvi će razgraditi alkohol u acetaldehid, a drugi u acetat koji se razgrađuje u CO2 i vodu. Studije pokazuju da visoke razine acetaldehida možemo kriviti za gubitak pamćenja, suha usta, umor i opći osjećaj kao da vas je pregazio vlak. Jaja bi trebala pomoći u borbi protiv toga jer su bogata aminokiselinom L-cisteinom, koji pomaže u razgradnji acetaldehida i otklanjanju tih simptoma.

Dehidracija je jedan od najčešćih simptoma mamurluka, a do nje dolazi jer alkohol koji smo popili može blokirati vazopresin, hormon koji govori bubrezima koliko vode da zadržavaju u tijelu. Kako bi pomogli tijelu, trebali bi popiti po čašu vode za svako alkoholno piće.

Sretnici koji ne rade 1.1. vjerojatno će cijeli dan iskoristiti da bi ga prespavali, ali nakon buđenja i dalje se možete osjećati umorno. Za to su kriva dva neurotransmitera, gaba i glutamat, čiji rad se poremeti pod utjecajem alkohola. Pod utjecajem alkohola manje vremena provest ćemo u REM fazi sna. Kako bi taj problem riješili, dobro bi bilo prestati piti sat i pol prije spavanja.

Miješanje pića lako će dovesti do povraćanja jer alkohol iritira sluznicu u želucu, a kako bi sami sebi pomogli trebali bi prije izlaska pojesti neku tešku hranu.

24sata.hr