Kako se zaštiti od sezonske gripe?

Net.hr donosi vam pet jednostavnih trikova koji će vam pomoći da ove godine 'zaobiđete' gripu.

Hrana

Hrana je jedan od najvažnijih saveznika u borbi protiv gripe. Loša prehrana oslabljuje imunitet, a tijelo čini podložnim za razne bolesti i viruse. U sezoni gripe nemojte držati dijetu, već jedite hranu bogatu proteinima, kao što su riba, meso, voće i povrće. Jogurt, sir i kefir, kao i probiotici, posebno su dobri za jačanje imuniteta.

San

Svi vrlo dobro znamo koliko je san dobar za naše zdravlje. Odrasle osobe bi trebale spavati barem sedam sati dnevno jer manjak sna povećava šanse da obolite od gripe, ali i bolesti dišnih puteva.

Fizička aktivnost

Nije važno je li riječ o trčanju, fitnesu, teretani ili hodanju, važno je samo da se krećete. Fizička aktivnost jača imunitet, a trideset minuta dnevno sasvim je dovoljno.

Zrak

Hladan i suh zrak pogodni su za širenje virusa i bakterija. Upravo zbog toga dom održavajte toplim, a zrak vlažnim. U tome vam mogu pomoći električni ovlaživači zraka.

Higijena ruku

Još od malih nogu roditelji su vas sigurno učili da perete ruke, pa ovo zaista ne bi trebao biti problem. Redovno i često pranje ruku najbolja je preventiva u borbi protiv bakterija i virusa.