Kako se riješiti peruti?

U normalnom stanju to se ne primjećuje. No kada dolazi do poremećaja tog procesa, pojavljuje se neugodan problem vidljive peruti koja će pokvariti i najbolju frizuru. Postoje dva tipa peruti - suha i masna. Suha perut je znak suhog vlasišta, a prepoznat ćete je po finoj teksturi. U većini slučajeva je vidljiva i na našoj odjeći. Masna perut je veća i lijepi se za kosu. Znak je pretjeranog lučenja žlijezda, piše budi.in.

Mada nije lako riješiti se peruti, to ipak nije nemoguća misija. Slijedite naše savjete i u samo par tjedana riješite se ovog estetski ružnog problema.

Nemojte pretjerivati
Postoje dvije krajnosti - ili se ne brinemo o svojoj kosi ili se brinemo u prevelikoj mjeri. Šamponi, regeneratori, korištenje raznoraznih preparate za styling frizure - u velikoj mjeri negativno utječu na zdravlje našeg vlasišta. Možda vam se čini logičnim s gore navedenim sredstvima ukloniti perut, no samo ćete pogoršati problem.

Šampon protiv peruti
Obavezno morate promijeniti šampon i odabrati onaj posebno kreiran protiv peruti. Danas ne samo da postoje posebni proizvođači specijalizirani za ovaj problem vlasišta, nego skoro svaka kozmetička kuća u svojim linijama ima i šampon protiv peruti. Često imaju trenutni efekt.
Ako patite od suhe peruti odaberite šampon protiv peruti koji će vašem tjemenu i kosi pružiti i dodatnu vlažnost. Nažalost šamponi se ne bore protiv stvarnih uzroka peruti, zbog toga nisu sami dugotrajno dovoljni.
Šampon protiv peruti potrebno je koristiti minimalno mjesec dana kako bi polučio najbolje rezultate.

Dolazak liječniku
Čini vam se pretjerano zbog peruti posjetiti svog liječnika? No često je gljivična infekcija uzrok pojave peruti. Ako uz perut na tjemenu uočite i crvene mrlje, obavezno posjetite svog liječnika.

Stanje uma
Stres, nezadovoljstvo i loše raspoloženje mogu uzrokovati nastanak peruti. A kako je teško kontrolirati svoj um, vrtimo se u krug. Jedino što možete napraviti je opustiti se. Okružite se prijateljima koji će opet izmamiti osmijeh na vašem licu, bavite se sportom i svoje slobodno vrijeme iskoristite na najbolji mogućni način.

Prehrana
Raznolika i zdrava prehrana itekako pomaže u borbi protiv peruti. Povećajte unos cinka, kojeg možete pronaći u žitaricama, piletini i morskim plodovima.

Zdrava kosa, zdravo vlasište
Kako biste se dugoročno riješili peruti, pozornost obratite na preparate koje koristite u njezi svoje kose. Šamponi trebaju biti blagi i ph-neutralni. Kosu ne smijete prati vrućom vodom. Kada su u pitanju preparati za styling, na neko vrijeme odustanite od njih. Na zdravlje kose i vlasišta također pozitivno utječe i boravak u prirodi.

Dodatni praktični savjeti
- Prije nego operete kosu dobro je počešljajte s finim češljem. Na taj način ćete tijekom pranja kose lakše isprati perut.
- Ne pretjerujte s masiranjem vlasišta tijekom pranja kose. Nepotrebno trljanje samo će stvoriti više peruti. Kada je ispiranje u pitanju - što duže to bolje.
- Češalj i četku za kosu perite češće i detaljnije nego što ste to do sada radili. Najbolje je da to činite kada perete i samu kosu. Na taj način eliminirate bakterije i gljivice. Prilikom čišćenja jednostavno češalj i četku operite šamponom.

Nakon šest tjedana rezultati će biti vidljivi. Tada možete napraviti pauzu i preći na normalne šampone.