Kako se doktori štite od gripe: Uz ove stvari oni ostaju zdravi

gripa
gripa
No većina njih ostaje zdrava zato što se cijele godine pridržavaju osnova, ali i dodatnih načina zaštite. Osnove su kažu: dovoljna količina sna, ispravna prehrana, vježba i pranje ruku.

Liječnica Lauren Richter kaže da je tijekom posljednjih 15 godina rada uzela slobodno samo dva, tri dana jer se pridržavala upravo osnova.

Ovo su savjeti liječnika kako se zaštititi od gripe i prehlade:

Perite ruke redovito i što češće tijekom dana. Perite ih toplom vodom i sapunom, ali nemojte žuriti. Ja pokušavam prati ruke 20 sekundi - otpjevam "Happy Birthday" u sebi dvaput - otkrila je liječnica Nancy Hughes za Webmd.

Maknite ruke od nosa i usta. Tijekom sezone gripe hranu nemojte jesti rukama već uvijek priborom za jelo, savjetuje Sandra Fryhofer, internist u Atlanti. Ako ćete jesti nešto rukama, npr. sendvič, stavite salvetu oko njega.

Čistite i površine oko sebe. Gripa i prehlada su virusi koji se lako prenose s osobe na osobu, ali i s površina na osobu. Zato redovito čistite telefone, tipkovnice, ručke na vratima i bilo što što često dijelite s drugima, poput npr. kemijske olovke - savjetuje Neil Schachter, profesor medicine na Školi medicine Mount Sinai.

- Ja redovito sa sobom nosim male bočice za čišćenje ruku na bazi alkohola i obilno ih iskoristima ako sumnjam da sam bio u kontaktu sa zarazom. Imam i antiseptičke maramice s kojima čistim svoj desktop i telefon. Stetoskop i olovke čistim alkoholom svaki dan - kaže Christopher Tolcher, pedijatar iz L.A.

Vježbajte kako biste ojačali imunitet. Koliko god vježbali, učinit će vam dobro, pa makar to bila i vježba 20-30 minuta, savjetuje internistica Fryhofer.

Dodatna zaštita - Ponekad kad osjećam da sam bio izložen nekome s očitom prehladom ili gripom ili se osjećam loše, uzmem tablete cinka, kaže dr. Schachter. To je moj štit. Ali ne uzimam više od dvije na dan jer mogu uznemiriti želudac i izazvati suha usta.

Nekoliko studija pokazalo je da cink može smanjiti trajanje prehlade i ublažiti težinu, no druge studije otkrile su da ti zaključci nisu dovoljno snažni da bi se mogli generalno preporučiti.

Jako vjerujem u biljne čajeve s limunom i medom, kaže Fryhofer. Topli su i odgovaraju nam ako nam je grlo bolno i ako kašljemo. On smatra da je puno meda puno bolje od dekstrometorfana koji se koristi za djecu kod olakšavanja kašlja.
Kod začepljenog nosa, odlična je fiziološka otopina. Ona se sastoji samo od vode i morske soli pa vam ne može štetiti. Jednom sam je koristila 18 puta na dan - otkrila je pedijatrijska otorinolaringologinja Marella Bothweell iz San Diega. Fiziološka otopina razrjeđuje šlajm, čisti sluznicu nosa i olakšava izbijanje sluzi iz nosa.

Pileća juha se ne preporučuje bez razloga. Njezina toplina pročišćava nos i olakšava disanje - kaže Schachter. Kombinacija sastojaka iz juhe ima odličan efekt na imunitetet i olakšava upalu uzrokovanu virusima prehlade, otkrilo je novo istraživanje.

24sata.hr