Kako prepoznati ovisnika

Odgovor je zaista teško dati, pogotovo u početnoj fazi konzumiranja droge.Tada još uvijek nije narušeno ni psihičko ni fizičko zdravlje ovisnika, a on sam se još uvijek trudi zadržati stare navike kako bi ostavio dojam da je sve u redu. Iz razgovora s momcima u našoj zajednici zaključila sam da roditelji saznaju za problem ovisnosti tek nakon godinu ili dvije od prvog konzumiranja droge.U tom razdoblju najčešće se radi o konzumiranju marihuane. Zašto je to u početku teško prepoznati? Jedan od razloga je taj što rani simptomi uzimanja droge nalikuju simptomima pubertetske krize(slabi uspjeh u školi, povlačenje u svoj svijet, zatvorenost u svojoj sobi, eksplozivne reakcije, izbivanje iz kuće i slično). Samo oni roditelji koji su do toga pubertetskog doba ostvarili sa svojim djetetom kvalitetan i blizak odnos i zahvaljujući tome i dobro ga poznaju, mogu prepoznati da se nešto čudno događa. Jedino takvim roditeljima neće promaknuti iznenadno čudno ponašanje njihove djece, a pogotovo im se neće dogoditi da možda i nepravedno optužuju svoje dijete. Nažalost, danas imamo veliki broj nepotpunih obitelji, ali i nešto što je još pogubnije. Obitelji su potpune, ali, članovi te obitelji žive otuđeno.

Izvana sve izgleda dobro. Obitelj je na okupu, ali, iznutra svatko živi svoj život. Mislim da je otuđenost upravo jedan od glavnih razloga zbog kojih mladi danas uzimaju drogu. Dakle, roditelji djelujte preventivno i posvetite se svome djetetu od njegovog dolaska na svijet. To je ujedno i odgovor na pitanje kada početi s odgojem. Od rođenja, a ne kako to obično radimo s ulaskom u pubertet. Tada već počinjemo sanirati posljedice neodgoja. Ipak, evo nekoliko uputa:

1. Obratite pozornost na to u kakvom se društvu kreće vaše dijete;

2. Povećajte oprez ukoliko primijetite neke od simptoma koje ćemo navesti, makar vam izgledali kao obična pubertetska kriza. Naglašavam, povećati oprez i pratiti situaciju, a nipošto ne stvarati alarmantno stanje u kući(optužbe, svade i slično);

3. Obratiti pozornost na promjenu ponašanja, drugačije mirise, ostatke; limunske kiseline po džepovima, aluminijske folije, nestajanje žlica iz kući stvari, i slično;te

4. Ukoliko otkrijete da vaše dijete konzumira drogu, makar se radilo i samo o povremenom konzumiranju, obratite se za pomoć stručnjacima.

NE ZABORAVITE, IMATE POSLA S MOĆNIM PROTIVNIKOM I NE MOŽETE USPJETI SAMI!

Imamo informacije iz prve ruke, naši momci su nam rekli. Svaki od njih kad je bio otkriven minimalizirao je problem. Lagao je da to ne radi dugo, da uzme samo povremeno i obećao da više neće raditi. Istina je sljedeća:

Ako vam je rekao da je počeo prije godinu dana, onda se zasigurno radi najmanje dvije godine;
Ako vam kaže da uzme samo povremeno, istina je sigurno drugačija. Već se "navukao" kako to oni kažu;
Ako vam obeća kako to više neće raditi, možda toga trenutka i misli ozbiljno, možda čak i pokuša, ali nije u stanju dugo održati obećanje;

Shvatite, vaše dijete ima problem koji ne može riješiti sam, pa čak ni možda uz vašu pomoć. Ono treba drogu, jer mu nudi dobar osjećaj, popunjava prazninu, daje smisao besmislenome i vrlo brzo postaje ovisnik. Dakle, od prvoga uzimanja droge do vremena kada roditelji saznaju u prosjeku prođe jedna godina. Od trenutka spoznaje roditelji zbog neznanja i osjećaja srama ne traže pomoć, već pokušavaju sami na razne načine pomoć djetetu(dogovor da to više neće raditi, promjena sredine, novi posao, škola, stalno praćenje i slično). Tu u prosjeku gube i po nekoliko godina svaki put počinjući iz početka i tako se nalaze začaranome krugu ovisnosti.

Simptomi koji upućuju da neka osoba uzima neku vrstu droge jesu:

1. Ljepilo, benzin aceton i sl.( lako dostupne tvari koje se udišu i najčešće ih koriste jako mlade osobe (djeca)

osoba djeluje ošamućeno, pijano, nesigurna je u pokretima;
miris odjeće ili sobe na ljepilo, benzin ili aceton;
najlonske vrećice i navedeni derivati u sobi

2. Marihuana, hašiš (ove droge imaju efekt stimulanta, ali, ponekad i depresanta kao i halucinogenih sredstava.

oči su crvene, suzne i osjetljive na svjetlost;
miris odjeće na spaljenu suhu travu;
pojačan interes za društvo i tulume;
marihuana izaziva promjene stanja svijesti pa kao stimulant utječe na pretjeranu veselost, smijeh bez konkretnog razloga, koncentracija slabi te dolazi do zanemarivanja obveza;
ponekad dovodi do depresije i halucinacija (u našoj zajednici, u zadnje dvije godine čest je slučaj da nam dolaze momci koji su pušili travu, a posljedica je bila jaka depresija i pojava halucinacija. U nekim slučajevima je završio s dijagnozom psihoze.

3. Heroin

promijenjen izraz lica, pogotovo očiju, izrazito smanjene zjenice, promjene na koži- prištevi, čirići i sl.
pretjerana pospanost, često „kljucanje" (kratkotrajno padanje u san);
gubitak apetita, fizičko slabljenje;
pretjerano konzumiranje slatkiša;
tragovi uboda na rukama-zanemarivanje higijene;
smanjena zainteresiranost za obitelj, prijatelje, obaveze, novo sumnjivo društvo, izbivanje iz kuće;
pretjerano trošenje novca i sve veća potreba za njim, nestajanje novca i predmeta iz kuće,
pred nadolazeću krizu, izrazito proširene zjenice, nervoza, žurba vani.

4. Kokain, ecstasy(sitne tablete različite boje i oblika)- psihostimulanti koji podižu krvni tlak i daju osjećaj energije.

promjena izraza očiju zbog izrazito proširenih zjenica, kao i čitavog izraza lica;
nos je začepljen, osoba stalno šmrče, kao kod prehlade, a sluzokoža nosa je crvena, ponekad krvava zbog pucanja nosnih membrana;
zbog izrazitog osjećaja energije osoba nema potrebe za spavanjem i hranom, pojačane fizičke i mentalne aktivnosti;
posjećivanje tuluma s tehno-muzikom;
nakon prestanka djelovanja droge javlja se pojačan umor i depresija.


5. Halucinogene droge- LDS i sl.(droge koje izazivaju halucinacije u obliku glasova i slika, doživljaja).

izrazite promjene ponašanja kod osobe koja izgleda kao da je poludjela-osluškuje glasove, vidi stvari kojih nema i sl. Napadi straha i panike mogu se pojaviti i nakon dužeg uzimanja, tzv. flashbankovi.

milosrdni-otac.com