Kako pobijediti proljetne alergije

Jesu li uzroci čestih alergija i sve veća zagađenost okoliša te razne kemijske tvari koje se dodaju hrani? Kako se obraniti od alergija i pomoći organizmu da se nosi s tim nimalo bezazlenim udarcem na naš imunosni sustav? O tome za portal Žena.hr govori mag. nutricionizma Meri Filipović, stručni savjetnik za Bioeliksir terapiju.

Reakcija obrambenog sustava

Što je alergija i zašto na neke tvari reagiramo, a na druge ne?

„Riječ alergija grčkog je podrijetla i znači „nenormalna reakcija". Ta reakcija nastaje kada tijelo nenormalno reagira na inače neopasne tvari npr. pelud, prašinu, neke namirnice, lijekove, životinjsko krzno, perje, boje, dim, biljke, plijesan, kemijska zagađenja pa čak i izmet žohara i životinja. Lančana reakcija nastaje kada imunološki sustav zamijeni neku neopasnu tvar s opasnim stranim napadačem. Imunološki sustav postaje pretjerano aktivan i proizvodi mnogo histamina. Histamin širi poput vlasi uske kapilare na membrani i time povećava protok krvi, a to uzrokuje otekline i kongestiju (oticanje). Alergeni (tvari koje izazivaju alergijsku reakciju) također uzrokuju da bijele krvne stanice počnu proizvoditi alergijska antitijela IgE (imunoglobulin). IgE molekule putuju krvotokom dok se ne povežu s bazofilima koje su glavno skladište histamina i serotonina. IgE alergijska antitijela zatim izazivaju povećanu propusnost kapilara, a vodenasta tekućina iz krvi istječe.

Počinje curenje nosa, kihanje, suzenje očiju i začepljenost nosa. Uz nos mogu biti zahvaćeni i drugi organi kao što su ždrijelo, spojnica oka, sinusi, pluća, koža. Kod sinusitisa sluznica otiče i proizvodi veće količine sluzi. Oticanje sluznice dovodi do suženja kanalića što sprječava normalno otjecanje sluzi prema nosnoj i usnoj šupljini. Sluz koja se nakuplja u velikoj količini unutar sinusa pogodno je tlo za razvoj bakterija, virusa i gljivica koje dolaze do nosa i grla i pogoršavaju poremećaj. Cilj liječenja sinusitisa je uspostava prohodnosti nosnih putova, ograničavanje ili uklanjanje izvora upale i uklanjanje boli", objašnjava M. Filipović.

Kako spriječiti ili ublažiti reakciju?

Kako držati alergiju pod kontrolom te ublažiti njezine simptome?

"Rješenje se nalazi u prirodi. Divlji je krastavac (porodica Cucuribitacea) više od 2000 godina korišten kao ljekovita biljka na području Sredozemnog mora i sjeverne Afrike, ali i kod nas u Dalmaciji i Istri. Sok od plodova divljeg krastavca koristi se i u službenoj medicini zbog svog jakog protuupalnog djelovanja. Bioeliksir Sineulin kapi sadrži sok ploda divljeg krastavca koji se primjenjuje u liječenju upale sinusa (sinusitis), tj. za poticanje čišćenja upalnog sekreta.

Što se tiče prehrane, treba jesti hranu koja jača obrambeni sustav. Đumbir je poznat kao antialergen i pomaže u smanjenju izlučivanja sekreta. Zeleni čaj zbog polifenola i jakog antioksidansa epigalokatehina snizuje razinu histamina u krvi. Vitamin C jača prirodnu obranu tijela od prekomjernog lučenja histamina koji se oslobađa kod alergija te može čak za 30 % smanjiti njegovo izlučivanje. Kalcij stabilizira pričuvne stanice histamina te tako smanjuje izlučivanje tog hormona koji uzrokuje svrbež. Uz vitamin C istaknula bih i kvarcetin koji nosi naziv "kralj flavonoida" i djeluje antihistaminski, a preporučuje se za liječenje peludne groznice i drugih alergija. Plava je riba (skuša, sardina, tunjevina, losos) bogata omega-3 esencijalnim masnim kiselinama koju bi trebalo konzumirati što češće jer ima protuupalna svojstva. Sjemenke suncokreta zbog vitamina E i minerala selena smanjuju upalnu reakciju organizma i djeluju antioksidativno. Pokušajte smanjiti unos masne, rafinirane hrane te hrane bogate šećerom, a povećati unos mahunarki, luka, kupusa i češnjaka", savjetuje mag. nutricionizma Meri Filipović.

Izvor: zena.hr