Kako internet utiče na pamćenje?

Sveučilište Columbia je u svom istraživanju otkrilo još jedan način kako internet utječe na čovjeka. Naime, rezultati istraživanja otkrivaju da upotreba internetskih tražilica mijenja obrasce kojima naš mozak organizira znanje, prenosi dnevno.hr.

Psiholozi objašnjavaju pojavu uz pomoć termina "transaktivna memorija", što znači da je internet postao mjesto koje koristimo kao svojevrsnu vanjsku memoriju. Drugim riječima, ne trudimo se više pamtiti informacije za koje smo sigurni gdje su pohranjene i gdje ih možemo pronaći kad nam zatrebaju. Nadalje, izglednije je da će mozak prije zapamtiti način kako doći do nekog podatka na internetu nego sami podatak, prenosi cnet.com.

Jedna od voditeljica projekta, Betsy Sparrow, objasnila je da je pojava i razvoj tražilica svakako utjecala na način kako ljudski mozak organizira informacije, no to ne mora značiti nešto loše. Napredak tehnike i njeno korištenje može djelovati na promjene u edukativnom sustavu. Umjesto da se profesori i studenti usredotoče na prenošenje, odnosno pamćenje velikih količina informacija, u budućnosti bi naglasak mogao biti više na razvijanju ideja i kreativnom mišljenju.