Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta

kadulja, Salvia officinalis, žalfija, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, sprečava moždani udar, noćno znojenje, Pročišćuje krv, otklanja crijevne smetnje, kod upale krajnika, kadulja, antibakterijski učinak, ljekovito bilje, ljekovita biljka, stimulira cirkulaciju, poboljšava pamćenje, sirup od kadulje, recept, domaći recept
Koristila se kroz povijest za liječenje raznih stanja i bolesti. Pa tako imamo zapise da se u Grčkoj koristila kao lijek za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija. Za vrijeme vladavine faraona u Egiptu se kadulja koristila kao jedan od glavnih sastojaka u smjesi za balzamiranje. U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom. Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.
Ljekovito djelovanje kadulje

Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci. Kadulja ima antibakterijsko i protugljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature. Kadulja je odlično sredstvo za počišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala. Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti. Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema - grgljajte čaj od kadulje.

Kadulja je čudesna biljka koja ima antibakterijsko, protugljivično i antiseptičko djelovanje. Ona pročišćava krv, ublažava depresiju i stres, snižava temperaturu i djeluje protiv bolova. Također, kadulja smanjuje razinu šećera u krvi, pomaže kod krvarenja i upala, regulira rad crijeva i želuca te pomaže kod migrene i reume.

Kadulja djeluje protiv učestalih povraćanja i proljeva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želuca.

Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus rodnice, djeluje protugljivično, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze.

Kadulja pomaže radu bubrega i sprječava nastanak edema.

Ova biljka također ima svoje mjesto i u kozmetici, pa tako predstavlja odlično sredstvo za potamnjivanje kose i prikrivanje sijede kose.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl