Kada je definitivno najgore vrijeme za večeru

hrana, namirnice, starenje, večera, vrijeme, doručak, zdravlje, navike, glupost, mršavljenje, hrana za jelo, želudac, namirnice, jelo
Na Medicinskom fakultetu u Ionnini, Grčka, proučavali su 500 osoba od kojih je polovina imala moždani udar, a druga polovina akutni koronarni sindrom (česti oblik srčanih bolesti sa smanjenim dotokom krvi u srce zbog začepljenih arterija).

Ispitanike su podijelili u dvije grupe. One koji su pričekali 60 do 70 minuta nakon večere, te su zatim išli na počinak, i one koji su odmah išli spavati. U drugoj su grupi ljudi imali 66 posto veću šansu dobiti moždani udar. Osobe koje su pričekale između 70 i 120 minuta, bile su 76 posto zaštićenije.

Rizici od drugih bolesti

Osim toga, legnete li sat vremena nakon večere, mogli biste imati i manji rizik od akutnog koronarnog sindroma.

Mali vremenski razmak između večere i počinka povezan je i s višim rizikom od gastroezofagusnog refluksa, koji je pak povezan s apnejom u snu - faktorom rizika za moždani udar. S druge strane, američki stručnjaci imaju drugačije viđenje pozadine ovih rezultata.

'Kada jedemo, promijeni se razina šećera u krvi, razina kolesterola, kao i cirkulacija. Sve ove privremene promjene mogu utjecati na rizik od moždanog udara. Dok je ova studija uključila relativno mali broj pacijenata, vrijeme koje prođe između večere i počinka je nešto što moramo dalje proučiti. Za sada zapamtite, vaša je majka bila u pravu', zaključio je dr. David Holmes, profesor medicine Klinike Mayo, koji je komentirao grčku studiju.

Net.hr