Jeste li provjerili svoje madeže? Ako niste, vrijeme je da to učinite. I da - zaboravite solarij

madež
U Zagrebu je u srijedu, u organizaciji Hrvatskog dermatološkog društva i Referentnog centra za melanom održan konferencija za medije uoči Euromelanoma dana, kako bi se podignula svijest o ovom najčešćem zloćudnom tumoru.

Prof. dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva naglasila je kako da je melanom izlječiv ako se na vrijeme otkrije, a lako ga je otkriti jer je vidljiv. Stoga su preventivni pregledi i samopregledi vrlo važni.

Rak kože u Hrvatskoj je veliki problem jer, ne samo da nije razvijena svijest o ovoj bolesti, nego ni sustav nije učinkovit. Naime, iako imamo vrhunske lijekove i način liječenja kao i u zapadnoeuropskim zemljama, na otocima i u Lici nema dermatologa.
Šitum dodaje i da Hrvatska ima vrhunsku oprema za teledermatologiju koju nitko ne koristi.

Kada govorimo o ugroženim skupinama, riječ je o svjetloputim ljudima, onima koji su genetski podložni ovoj bolesti, sportašima, osobito veslačima i jedriličarima. Melanoma ima i kod djece. kad smo kod spola, češće obolijevaju muškarci jer ne odlaze na vrijeme liječniku.

"Žene manje obolijevaju jer više obraćaju pažnju na promjene na svome tijelu i idu prije liječniku", objašnjava Šitum, no i upozorava na opasnost koju predstavlja solarij.

Naime, jedino kod populacije mlađe životne dobi žene su te kod kojih je češće dijagnosticiran melanom i to zbog solarija.

"U osviještenim zemljama ne možete ući u solarij ako nemate 18 godina. kod nas u solarij idu djevojke od 15 godina", kaže predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva.

"Melanom je ušao među prvih 10 dijagnoza zloćudnih bolesti. To zabrinjava. na 9. je mjestu već drugu godinu za redom kod muškarca, a kod žena je prvi put na 10. mjestu", kaže Šitum. Koliko je važno ići na preglede govori i činjenica da melanom može nestati s kože, no istovremeno unutar tijela raditi probleme. Stoga, samopregledi nisu dovoljni.

Gost ove konferencije bio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koj je nesebično s javnosti podijelio svoje iskustvo bolesti i dijagnoze s kojom se nedavno suočio.

"U Hrvatskoj su dostupni najsuvremeniji mogući lijekovi i meni i mojoj susjedi. Svima. Zahvaljujući izvrsnim liječnicima, dobrom sustavu i mojoj snazi ja sam se već 11. dan nakon zahvata na mozgu gama nožem vratio na posao", kaže Opara.

Prvi čovjek Splita također je upozorio na važnost preventivnih pregleda, osvrnuvši se na broj oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji. "25 melanoma na pola milijuna ljudi. Tu nešto ne štima. Nije samo do sustava, nego i do svijesti", kaže Opara i poručuje za kraj: "Vjerujte u sebe, u liječnike i medicinu. I borite se. Imate razloga za to".