Je li voće i povrće koje kupujete sigurno za jesti i kako ga oprati od pesticida?

bobičasto voće
Pesticidi štite povrće i voće od štetnog djelovanja korova, biljnih bolesti i insekata. Nema sumnje da mogu biti otrovni, ali zato je tu EPA (Environmental Protection Agency) i ostale slične agencije zadužene za regulaciju korištenja pesticida u uzgoju.

Zahvaljujući propisanoj upotrebi pesticida voće i povrće manje propada, na taj način se održava i pristupačna cijena, a neko GMO sjemenje (uključujući soju i kukuruz), razvijeno je tako da se smanji upotreba pesticida jer se tako proizvode biljke koje su otpornije na bolesti i nametnike.

USDA (United States Department of Agriculture), postoji nekih 20 godina, a cilj je kontinuirano praćenje upotrebe količine pesticida kako bi se osiguralo da je povrće i voće sigurno za jesti za bilo koju dobnu skupinu.
Operite povrće i voće na ispravan način

Pokazalo se da temeljito ispiranje povrća i voća vodom uklanja većinu eventualnih taloga/ostataka pesticida (tragovi pesticida mogu se apsorbirati putem korijena i biljke i ne mogu se isprati), ali evo ispravno načina pranja povrća i voća:

- Temeljito isprati znači povrće i voće namakati u čistoj zdjeli, a ne u sudoperu koji je pun bakterija.

- Povrće i voće je zatim potrebno dodatno isprati pod mlazom vode iz slavine.

Guljenje tankog sloja kore povrća i voće može ukloniti gotovo sve postojeće taloge pesticida. Iako se uklanjanjem kore gube i hranjive tvari, ali barem ćete biti mirniji, ako vam je do toga.

Evo i kratkog vodiča za guljenje:

Debela nejestiva kora sasvim se uklanja s luka, kukuruza, avokada, manga, papaje, kivija, dinje, naranče, grejpa, ananasa.

Tanku koru koja se guli, ali se može i jesti imaju jabuke, nektarine, kruške, breskve, krastavci, patliđan, slatka paprika, bijeli i slatki krumpir.

Ultra tanku kožicu koja se ne skida imaju grožđe, borovnice, cherry rajčice, grašak, ljute papričice.

Bez kožice/kore su jagode, kupus, celer, špinat, cvjetača, kelj i njih treba dobro dobro isprati.

Moguće je i izbjegavanje pesticida u potpunosti ako kupujete organski uzgojeno voće i povrće s certifikatom. Po zakonima FDA pesticidi se ne smiju koristiti u organskom uzgoju povrća i voća. No, organsko voće i povrće je potrebno temeljito oprati kako bi se uklonile bakterije i ostali onečiščivači.

Organski uzgoj ne znači da voće i povrće ne treba dobro oprati. I nemojte pretpostaviti da je voće i povrće koje se prodaje na lokalnom štandu uvijek iz organskog uzgoja. Pitajte i informirajte se.

magazin.net.hr