Je li vaša koža jako suha ili joj smeta hladnoća? Naučite razliku kako biste ju pravilno njegovali

vremenska prognoza, prosinac, rođenje, karakteristike, hladnoća, val hladnoće
Opekline od sunca ljeti su ozbiljan stvar, no ne treba zanemariti niti posljedice koje na kožu imaju vjetar i hladnoća. S obzirom na vrlo slične simptome koje tijelu šalju jako suha koža i koža oštećena hladnoćom i vjetrom, a to su crvenilo, bol, peckanje te osjećaj kao da će vam koža popucati, teško je odrediti o čemu je stvar, a onda i pristupiti njezi.

Ukoliko se ovi simptomi javljaju neposredno nakon što se vratite izvana, s hladnoće i vjetra, najvjerojatnije nemate jako suhu kožu, nego vam smetaju vremenski uvjeti. Ako je vaša koža takva bez obzira na vrijeme, riječ je o jako suhoj koži i stanjima poput rozaceje ili ekcema.

Kako zaštititi kožu od hladnoće i vjetra?

Na kožu zimi nepovoljno utječu niske temperature, vjetar i suh zrak koji je rezultat grijanja.

"Koristite bogate, guste kreme i balzame koji hrane kožu i hidratiziraju je, osobito kada izlazite na hladnoću", kaže njujorška dermatologinja dr. Dendy Engelman.

Ruke i lice najizloženiji su vremenskim neprilikama i treba ih što češće mazati dok traje zima. U ekstremnim situacijama trebalo bi koristiti antiupalne proizvode koje će propisati dermatolog", nastavlja dr. Engelman.

Kako tretirati jako suhu kožu?

Koža postaje suha kada prestane proizvoditi dovoljno sebuma, a ovo stanje sa sobom nosi brojne probleme. "Ako je koža presuha, nema više mogućnost boriti se s bakterijama. Dolazi do pucanja, infekcija i ubrzanog starenja kože", upozorava dr. Engelman.

Kao što se zimi slojevito oblačimo kako nam ne bi bilo hladno, isto treba učiniti i s kožom - slojevito je zaštititi. "Trebalo bi krenuti s laganijim sredstvima poput tonika za lice, seruma i ampula. Potom treba nanijeti loson ili kremu. Uvijek nanosite preparate na očišćenu kožu. Neka ne bude suha, nego vlažna jer će takva bolje upiti kremu", objašnjava dr. Engelman.

Kako biste bili sigurni da vaši proizvodi za njegu lica sadrže dovoljno hidratantnih sastojaka, tražite na popisu sastojaka hijaluronsku kiselinu, zobeno mlijeko, shea maslac i antioksidanse.

Ako pravilno njegujete kožu, a za to prije svega treba odrediti tip kože, nećete imati problema sa suhoćom i vremenskim uvjetima te ćete prevenirati starenje i bore.