Jabučni ocat kao prirodni lijek

jabučni ocat, Polenski osip, tretman ekcema, reduciranje kolesterola, krvožilni sustav, pojačava osjećaj sitosti, beta-karoten, jabučna i octena kiselina, detoksikacija, novogodišnje čišćenje, jabučni ocat, kosa, jabučni ocat, zdravlje, jabučni ocat, zdravlje,  prirodni napitak, osvježava organizam, važni minerali, metabolizam, jabučni ocat, štiti od kardiovaskularnih bolesti, nezdrave bakterije, upala grla, mjerenje šećera u krvi, jabučni ocat, ocat, jabukov ocat, bijeli ocat, masne mrlje, omekšivač., pranje rublja, post, detoksikacija, detoksikaciji tijela, istine, jabučni ocat, internet kupovina, jabukov ocat, zdravlje
Jedna od najpoznatijih vrsta je jabučni ocat, a koliko je ljekovit dokazuje njegova jako raširena primjena u liječenju.

Smatra se da se u liječenju koristi barem 10.000 godina, a sam otac medicine Hipokrat propisivao ga je kao ljekoviti eliksir. Još od davnina, stari narodi upotrebljavaju ocat kao konzervans, dezodorans, tonik za vitalnost, snagu, dezinfekciju i zacjeljivanje rana. Vidimo po svemu spomenutom koliko je važan ocat za nas.

Jabučni ocat u svom sastavu ima čak 19 važnih (od ukupno 22) minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma, a samo su neki od njih kalij, natrij, magnezij, kalcij, bor, fosfor, sumpor, željezo, fluor.

Dalje, ocat u sebi sadrži vitamine C, E, A, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu.

Sada kada smo Vam spomenuli koliko je važan jabučni ocat, naučit ćemo Vas kako se priprema tonik od jabučnog octa.

Za pripremu tonika uzmite 2-3 žličice jabučnog octa i razmutite ih u 30 ml vode. Jabučni ocat trebate razrijediti jer može oštetiti zubnu caklinu. Da biste iskoristili sve njegove prednosti, koristite sirovi, nefiltrirani, nepasterizirani jabučni ocat, koji sadrži žive tvari i enzime.

Važno je da tonik uvijek promućkate prije upotrebe.

Jabučni ocat je od jako velike pomoći prilikom mršavljenja kao i u slučaju dijabetesa.

Uzimanje tonika prije obroka pomaže kod dijabetesa, potiče probavu, kontrolira apetit i potiče mršavljenje. Jabučni ocat snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava inzulinsku rezistenciju i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2. Octena kiselina u jabučnom octu sprečava odlazak hidroklorne kiseline iz želuca. Tako se hrana lakše probavlja bez pojave refluksa, nadutosti i plinova, a ujedno liječi zatvor i proljev.

Istraživanja dokazuju da jabučni ocat uravnotežuje apetit, pojačava osjećaj sitosti i smanjuje želju za dodatnom hranom.

Ako koristite ocat, suzdržavanje od hrane (dijete) ćete doživjeti manje stresnima, jer ocat istovremeno daje energiju i čisti organizam.
Ocat je dobar za krvožilni sustav

Za reduciranje kolesterola dnevno uzimajte 15 ml jabučnog octa. Vjeruje se da pektin apsorbira masti i kolesterol te ih tako eliminira iz organizma, a aminokiseline iz octa neutraliziraju loši LDL kolesterol. Za snižavanje krvnog tlaka pijte jednu žličicu jabučnog octa i jednu žličicu meda u čaši vode dvaput dnevno.

Med i jabučni ocat obiluju kalijem, koji regulira razinu natrija u krvi, normalizirajući krvni tlak. Sadrže i magnezij koji smanjuje pritisak na krvne stjenke.

Ukoliko imate blaži oblik hemeroida, tada Vam predlažemo da nekoliko puta dnevno namažete s čistim jabučnim octom. Na varikozne vene ujutro i navečer nanosite obloge od čistog jabučnog octa. Za ublažavanje krvarenja iz nosa u nosnice stavite malo vate natopljene jabučnim octom i legnite. Od octa će krvarenje prije proći.

Zdravlje kostiju i zglobova pomoću octa

Iako je kiselog okusa, jabučni ocat zapravo alkalizira organizam i odlično djeluje na giht i artritis. Smanjuje bol, uklanja ukočenost zglobova i eliminira višak tekućine. Zbog bogatog mineralnog sastava jabučni ocat pomaže u održavanju zdravlja kostiju i borbi protiv osteoporoze. Kod artritisa masirajte bolne zglobove mješavinom od 125 ml jabučnog octa i 60 ml maslinovog ulja te pijte razrijeđeni ocat prije svakog obroka. Kod gihta promiješajte dvije žličice jabučnog octa i dvije žličice meda u čaši vode i pijte triput dnevno prije obroka.

Na oboljelim mjestima držite obloge od čistog octa, minimalno 15 minuta. Tonik s medom izvrstan je za mišićne grčeve i grčeve u nogama.

Ocat uspješno liječi kožne tegobe

Jabučni ocat potiče staničnu izgradnju kože i vezivnog tkiva. Zbog toga ga možete koristiti u službi ljepote i zdravlja kože, kose i noktiju. Akne i masnu kožu nekoliko puta dnevno mažite mješavinom od dvije žlice jabučnog octa i 30 ml vode. Staračke pjege jednom dnevno mažite mješavinom od jedne žlice jabučnog octa, jedne žličice soka od luka i 30 ml vode. Mrlje bi trebale izblijediti za dva tjedna. Gljivice na noktima ili atletsko stopalo močite dvaput dnevno u jednakom omjeru jabučnog octa i vode. Nanosite čisti jabučni ocat na oboljela mjesta nekoliko puta dnevno i prije spavanja. Kod žuljeva i kurjeg oka namočite noge u toploj vodi. Zatim istrljajte tvrda mjesta s kamenom, stavite oblog od jabučnog octa te povežite. Ponovite sljedeće jutro. Na oteklinama ili površinskim opekotinama držite oblog od čistog jabučnog octa jedan sat. Djelovat će brže nego led.

Polenski osip, lišajeve ili ekceme mažite jednakim omjerom jabučnog octa i vode. To će eliminirati gljivice i bakterije koje ga uzrokuju.

Pomoću jabučnog octa njegujte kosu i tjeme

Za uklanjanje prhuti, natopite tjeme i kosu s čistim jabučnim octom i pustite da odstoji pola sata, a zatim isperite. Mješavinu od 1 dcl octa i 2 dcl vode možete koristiti umjesto regeneratora za sjaj kose i uklanjanje različitih nečistoća te lakše raščešljavanje.

Dobro liječi dišne tegobe

Na prve znakove prehlade uzimajte žličicu jabučnog octa s vodom nekoliko puta dnevno. Kod noćnog kašlja poprskajte jastučnicu na kojoj spavate s jabučnim octom. Ako patite od astme, pijte tonik i stavljajte obloge od jabučnog octa na zapešća.
Ocat uklanja glavobolju i nesanicu

Boli li vas glava, osim pijenja tonika, dodajte dvije žličice jabučnog octa u bočicu s vodom i inhalirajte pet minuta. Za nesanicu, pomiješajte žlicu jabučnog octa sa šalicom meda. Pojedite jednu žlicu, a ako ne djeluje, za jedan sat ponovite. Ovo će vam omogućiti dulji i kvalitetniji san.

Ženske tegobe

Ako imate bolnu i obilnu menstruaciju ili trudničke mučnine popijte tonik ujutro, a kod valunga i noćnog znojenja pijte ga i navečer. Iako neke vrste octa mogu pogoršati gljivice zbog prisutnosti kvasca, ovdje to nije slučaj pa jabučni ocat pomaže u liječenju gljivičnih infekcija poput kandide. Ispirite spolne organe razrijeđenom otopinom jabučnog octa i pijte tonik, jer sprečava rast gljivica i bakterija.

Žučni kamenci

Pijte tonik od jabučnog octa i vode prije obroka zajedno s 2 dcl prirodnog nefiltriranog jabučnog soka. To će spriječiti stvaranje i rast žučnih kamenaca.

Uklonite neugodne mirise uz pomoć jabučnog octa

Jabučni ocat djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazušne jamice. Da biste spriječili znojenje stopala, dva do triput tjedno močite ih u kupki sa 75 ml jabučnog octa.

Prevencija raka

Jabuke i jabučni ocat obiluju tvarima koje djeluju antikancerogeno - snažnim antioksidansom betakarotenom, polifenolima, flavonoidima i pektinom, koji na sebe veže kancerogene tvari i izbacuje ih iz organizma. Zato svaki dan pojedite jabuku i popijte tonik od jabučnog octa. Ovo su samo neke od bolesti kod kojih jabučni ocat može pomoći. Najbolji način da iskoristite ljekovitost jabučnog octa je da svaki dan natašte popijete njegov tonik.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl