Izumljen nano uređaj koji uništava stanice raka

Izumljen nano uređaj koji uništava stanice raka
Svjetlo pokreće sićušne molekule koje se okreću toliko brzo da mogu probiti stanice. Znanstvenici su testirali ove nano uređaje na stanicama raka prostate. Od jedne do tri minute njima je bilo potrebno da se probiju kroz vanjsku opnu stanice raka koju su odmah ubili.

Njihova pokretačka snaga je lanac atoma koji se može kretati u jednom smjeru zbog čega se molekule počinju okretati velikom brzinom. Oni su osmislili nekoliko različitih molekula koje pokreće svjetlo.

Nano uređaji se trebaju okretati dva do tri milijuna puta u sekundi kako bi prošli prepreke na putu i bili brži od Brownovog kretanja. Molekule se mogu koristiti za bušenje tunela u stanicama kako bi se mogla unijeti terapija ili bi mogle postati oružje koje će raznijeti opne stanice.

U studiji su znanstvenici dokazali kako mogu proći i kroz životinjske i kroz ljudske stanice. Oni nastavljaju vršiti eksperimente na mikroorganizmima i malim ribama pa će prijeći na štakore. Ako testiranja budu uspješna, klinička testiranja će se obavljati i na ljudima.

Dr. Robert Pal naglašava njihovu želju da ovu tehnologiju upotrijebe kod raka dojke, melanoma i onih rakova koji su otporni na kemoterapiju. Prema njegovom mišljenju, jednom kada se ova tehnologija u potpunosti razvije, ona će biti neinvazivna te će postotak izlječenja biti puno veći. Studija je objavljena u časopisu Nature.

Izvor: geek.hr