Istraživanja: Droga, alkohol i moždani udar

Za moždane udare često se misli da su stanje koje pogađa starije osobe, no znanstvenici kažu da dugotrajne promjene na srcu, krvnim žilama i krvi kao rezultat zlouporabe droga ili teškog opijanja mogu dovesti do većeg rizika od udara ranije u životu, prenose mediji.

"Zlouporab opojnih sredstava je česta među mladim odraslim osobama koje su pretrpile moždani udar", kaže voditelj istraživanja Brett Kissela sa sveučilišta u Cincinnatiju.

"Osobe mlađe od 55 godina koje pretrpe moždani udar trebalo bi rutinski provjeravati i savjetovati oko zlouporabe raznih sredstava".

Moguće je i da neka sredstva poput kokaina ili metamfetamina mogu brže potaknuti udar, smatra Andrew Josephson, neurolog s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu koji je proučavao zloupotrebu droga i moždane udare ali nije bio uključen u istraživanje.

"Znamo da ljudi koji imaju vaskularne faktore rizika poput pušenja i visokog krvnog tlaka nemaju moždane udare do određene dobi".

"Kada mlada osoba pretrpi udar mnogo je vjerojatnije da je uzrok udara nešto drugo, a ne tradicionalni faktori rizika", kaže Josephson.

U SAD je prosječno 5 posto osoba koje pretrpe moždani udar u dobi od 18 do 44 godine.

Znanstvenici su u okviru istraživanja proučili podatke za 1200 pacijenata koji su pretrpili moždani udar te analizirali krv i urin na opojna sredstva.

Utvrdili su da ona igraju ulogu u udaru i da je 13 posto mladih osoba koje su pretrpile moždanih udar konzumiralo alkohol ili drogu unutar 24 sata prije udara.

Fena