Ispucale pete – kako ih se riješiti

pete, mrtva koža, raznorazne kreme, kokosovo ulje, smanjenja cirkulacije
...koje su opterećene hodanjem ili neudobnom obućom te koža tamo postane zadebljanija.Pete su najčešće ispucane tokom zime jer zbog hladnoće i slabije cirkulacije krvi koža postaje sve manje elastična što dovodi do njenog pucanja. Isprva, ispucale pete su samo estetski problem, no ako ih se ne tretira pukotine postaju sve dublje te se javlja bol, dok zbog prljavštine koja se u njima nakuplja može doći do infekcije. Samim time potrebno je čim prije reagirati.

Zadebljanje na stopalima koje dovodi do smanjenja cirkulacije i elastičnosti se pojavljuje zbog viška mrtve kože. Kako bi je se riješili koristite kamen plovućac ili turpiju. To je najbolje uraditi nakon tuširanja ili kupke kada je koža mekana. Mrtvu kožu nikako se ne smije uklanjati oštrim predmetima pošto se može ukloniti previše kože što dovodi do infekcije.

Nakon uklanjanja mrtve kože stopala treba njegovati kako bi se koža odmorila od tretmana. Za to su najpogodnije raznorazne kreme. Tu dolaze u obzir hidratantne kreme, ali i razni pripravci koje možete sami kod kuće napraviti.

Maslinovo ili kokosovo ulje je vrlo korisno u oporavku kože, dovoljno ga je samo nanjeti na stopala kružnim pokretima te ostaviti tako neko vrijeme.

Krema od izgnječenih avokada, banana i kokosa, zbog vitamina topivih u masnoći koji se u njoj nalaze hidratizira kožu te ju čini mekanom. Umasirajte ju u stopalo, neka stoji 15-tak minuta te ju zatim isperite.

Za kraj, priuštite si kupku za stopala u koju možete staviti maslinovo ulje, cvijet lipe ili ružmarin koja će vam pomoći u cirkulaciji.

Zapamtite, ispucale pete mogu dovesti do raznih problema. Pravilnom i redovitom njegom vaša će stopala ostati lijepa i zdrava kao uvijek.

limeta.net.hr