Išijas – uzroci, simptomi i liječenje

To uzrokuje upale, bolove i često utrnulost u zahvaćenoj nozi.

Iako bol povezana s išijasom može biti teška, većina slučajeva se riješi tretmanima za nekoliko tjedana. Kod osoba koje nastave imati tešku bol nakon 6 tjedana od tretmana možda će biti potrebna operacija kako bi se smanjio pritisak na živcu.
Simptomi išijasa

Bol koja zrači iz donje kralježnice na stražnjicu i noge znak je da imate išijas. Možete osjećati nelagodu gotovo bilo gdje duž puta živca. Bol može varirati, od blage boli do oštre boli, malog peckanja ili nelagode.

Ponekad možete osjetiti nešto poput strujnog udara. Bol može biti puno veća kada kašljete ili kišete, a dugoročno sjedenje može pojačati simptome.

Išijas obično zahvaća samo jednu stranu vašeg tijela.

Neki ljudi znaju imat i ukočenost, trnce ili slabost u mišićima kod zahvaćene noge ili stopala. Možete imati bol u jednom dijelu vaše noge, a ukočenost u drugom dijelu.
Kada posjetiti liječnika?

Blagi išijas obično prođe s vremenom i strpljenjem. Nazovite liječnika ako vaša vlastita briga o sebi ne uspije olakšati vaše simptome ili bol traje više od jednog tjedna, teška je ili s vremenom postane gora.
Tražite hitnu medicinsku skrb ako:

iznenadno osjetite tešku bol u donjem dijelu leđa ili ukočenosti ili slabost mišića vaše noge
bol prati tešku ozljedu poput automobilske nesreće
imate problema s kontroliranjem mjehura

Uzroci išijasa

Išijas se pojavljuje kada živac postaje stegnut, obično pritiskom diska u vašoj kralježnici ili prevelikom rastu kosti na vašem kralješku. Rjeđe, živac može biti kompromitiran tumorom ili može biti oštećen bolešću poput dijabetesa.
Liječenje išijasa

Ako se bol ne popravlja s vremenom vaš liječnik može preporučiti neke od sljedećih tretmana.
Lijekovi

Tipovi lijekova koje vam liječnik može prepisati su:

lijekove protiv upale
relaksante za mišiće
narkotike
antidepresive

Fizička terapija

Jednom kada se bol popravi, vaš liječnik ili fizioterapeut može napraviti rehabilitacijski program koji će spriječiti daljnje ozlijede. To obično uključuje vježbe koji pomažu u popravljanju držanja, jačaju mišiće koji podržavaju vaša leđa i poboljšavanju fleksibilnost.
Operacija

Ova mogućnost je obično rezervirana za slučajeve kada kompromitirani živac uzrokuje određene slabosti, inkontinenciju mjehura i crijeva ili kada imate bol koja se postupno pogoršava ili se popravlja s drugim terapijama.

Izvor: krenizdravo.com