Industrija lijekova proizvodi više žrtava nego mafija

lijekovi
...a rezultate istrage ekskluzivno je objavio u Italiji rimski tjednik L'Espresso.

Postoje dokazi da se virus slao iz SAD-a u Italiju kao beznačajna i bezopasna pošiljke, zaobilazeći bilo kakvu kontrolu. Navodni razlog tome bio je ubrzati istraživanja i pospješi izradu vakcine, koja će se dobro prodavati nakon što se raširi ptičja gripa ili strah od nje.

Među organizatorima te gnjusne trgovine virusima navodno se nalazi talijanski menadžer Paolo Candoli koji rukovodi talijanskom filijalom američke multinacionalne kompanije, lidera u proizvodnji veterinarskih farmaceutskih preparata - Merial.

Candoli je priznao američkoj policiji da je ilegalno uvozio virus ptičje gripe iz više zemalja, a u Italiji navodno rukovodio ilegalnom proizvodnjom cjepiva. Iza te trgovine stoji nevjerojatni biznis jer visokopozicionirani menadžeri uključeni u aferu raspolagali su izuzetnim vezama u samom talijanskom državnom vrhu koji upravlja zdravstvenom mašinerijom.

Prema neslužbenim informacijama, upravo ti menadžeri stoje iza vrtoglavog širenja ptičje gripe u peradarskoj industriji sjeverne Italije koji je zabilježen 2005. godine.

Čak 38 stručnjaka i menadžera farmaceutskih industrija i državnih zdravstvenih institucija zahvaćeni su istragom koja nije još okončana. Među osumnjičenicima se nalazi i svjetski poznata talijanska virologinja Ilaria Capua sada i zastupnica u talijanskom parlamentu, na listi Scelta civica Marija Montija te predsjedava parlamentarnom komisijom za kulturu.

Od konkretnog slučaja u Italiji ogradila se zagrebačka internistica dr. Lidija Gajski, autorica knjige "Lijekovi ili priča o obmani" koja je jedna od prvih otvoreno progovorila o sprezi farmaceutske industrije i liječničke struke, pritom upozoravajući i na manipulacije u kliničkim ispitivanjima lijekova radi ostvarivanja profita.

Istaknula je da Peter Gotzsche, jedan od najuglednijih svjetskih znanstvenika u području medicine i autor knjige "Smrtonosni lijekovi i organizirani kriminal" farmaceutsku industriju usporedio s mafijom.

- Pritom je ukazao na to da mafija ne proizvodi ni blizu toliko žrtava kao industrija lijekova. Prioritet privatnog biznisa je zarada, a u aktualnom političkom modelu, odnosno sustavu u kojem živimo, dopušta mu se u tom smislu velika sloboda., smatra dr. Gajski.