Imate osjećaj krivnje zbog lijenosti? Nemojte - izgleda da lijenost produljuje život

Imate osjećaj krivnje zbog lijenosti? Nemojte - izgleda da lijenost produljuje život
Nova znanstvena istraživanja pokazala su da je lijenost jedan od načina kako možete produljiti život. Znanstvenici su otkrili da su vrste s bržim metabolizmom sklonije izumiranju od onih koje su malo lijenije.

Ovo istraživanje dolazi zahvaljujući otkrićima objavljenima ovog tjedna u časopisu Journal of Proceedings of the Royal Society B: Biološka znanost, koja jesu ukazivala na to da lijenost može poboljšati izglede za preživljavanje.

Proučavanjem mekušaca, tim stručnjaka je utvrdio da su vrste s niskim potrošnjama energije preživjele mnogo duže od onih koje su imale veću potrošnju energiju. U priopćenju je Luke Strotz, postdoktorski istraživač Instituta za bioraznolikost Sveučilišta u Kansasu i Prirodoslovnog muzeja, izjavio:

"Oni koji imaju niže zahtjeve za održavanjem energije vjerojatnije će preživjeti od onih organizama s višom stopom metabolizma." Znanstvenici se sada nadaju da mogu primijeniti ovo istraživanje u istraživanju drugih vrsta koje su u opasnosti od izumiranja u nadi da će zadržati dugovječnost.

Iako istraživanje navodi da postoje brojni razlozi zašto određene vrste imaju veću opasnost od izumiranja od drugih, otkrivanje da metabolizam igra ulogu u preživljavanju, pomaže poboljšati točnost određivanja vjerojatnosti izumiranja.

Međutim, metabolička stopa se smatra manjim faktorom za vrste koje pokrivaju veliki broj staništa i ekosustava, no veza između metabolizma i izumiranja češća je kod bića s niskom raspodjelom energije.