Imate li osjećaj da biste beskonačno mogli puhati nos kada ste bolesni?

Imate li osjećaj da biste beskonačno mogli puhati nos kada ste bolesni?
Kada smo bolesni, naše je tijelo zauzeto u borbi protiv infekcije, a dio te borbe manifestira se u vidu simptoma povezanih s našom bolešću. "Jedan od krivaca za našu bolest kada imamo infekciju je zapravo odgovor našeg imunološkog sustava", kaže liječnik i istraživač Pritish Tosh. Ti su simptomi "važni kako bismo zaposlili svoje imunološke stanice da se bore protiv infekcije", dodaje Tosh i ističe kako su oni i razlog zbog kojeg želimo ostati ispod pokrivača.

Začepljen nos je pokušaj tijela da blokira i izbaci infekciju koja napada čovjeka putem respiratornoga trakta. Dodatno izlučivanje sluzi u nosu koje dolazi iz stanica koje oblažu sinuse i gornji respiratorni trakt je pokušaj da se kroz nosnu šupljinu izbace neželjeni bakcili. Teško je biti ponosan u trenutku kada vam je nos iritiran od maramica ili s osjećajem da biste nos mogli puhati zauvijek, a još uvijek je pun šmrklji.

Ipak, ne očajavajte. Naizgled beskrajna opskrba sluzi znak je da se vaše tijelo bori. "Šmrcanje znači jači imunološki odgovor na infekciju", kaže Tosh. A kad šmrklje mijenjaju boju (ako ste dovoljno hrabri da pogledate?), to često znači da imate bijele krvne stanice koje se pokušavaju boriti protiv virusne ili bakterijske infekcije", kaže Tosh.

Izvor: dnevno.hr