Imao je 70 tumora i nekoliko tjedana života: Nakon novog lijeka su nestali

tumor, lijek, čudo, tumor, liječenje, terapija, Brentuximab Vedotina
U tijelu je imao 70-ak tumora i liječnici mu praktički nisu mogli pomoći. Međutim, nevjerojatno efikasan lijek mu je, čini se, spasio život.

Ian Brooks je, naime, kako piše Daily Mail postao prvi pacijent izvan SAD-a koji je primio eksperimentalni lijek Brentuximab Vedotin u sklopu kliničkog istraživanja. Brooks je dobio anaplastični limfom velikih stanica, rijetki oblik ne-Hodgkinovog limfoma.

Skeniranje njegovog tijela pokazalo je nakon svega nekoliko tjedana terapije da su se svi tumori povukli i liječnici smatraju da je 47-godišnji mehaničar iz Boltona sada u "potpunoj remisiji".

U Hrvatskoj na godinu od limfoma oboli oko 500 ljudi, a u Velikoj Britaniji samo od ne-Hodgkinova limfoma oboli njih oko 1.500. Velika Britanija novi je lijek učinila dostupnim svim oboljelima putem posebnog fonda za borbu protiv raka.

Liječnici zapanjeni

Brooksu je tumor dijagnosticiran 2001. godine i isprva je dobro reagirao na liječenje, no 2008. bolest se vratila, te mu je izvršeno presađivanje matičnih stanica. Bolest se ipak vratila i žestoko proširila. Kako su liječnici zaključili da mu je ostalo svega nekoliko tjedana života, Brooks se dobrovoljno javio da sudjeluje u kliničkom istraživanju u centru za istraživanje raka u bolnici Christie u Manchesteru. "Znao sam da moram poduzeti nešto radikalno ako mislim preživjeti", kazao je.

Poboljšanje se navodno vidjelo nakon svega 24 sata od početka uzimanja Brentuximab Vedotina. Liječnici su bili zapanjeni. Njegov liječnik, dr. Adam Gibb, kaže da se lijek ima brzu primjenu i vrlo malo nuspojava. "Ovo je vjerojatno najimpresivniji rezultat koji sam vidio. Ian je u remisiji i sve više vjerujemo da će se izvući."

Brooksu je nakon američkog lijeka napravljena i transplantacija koštane srži, a ovoga je tjedna otpušten iz bolnice Christie, piše Daily Mail.