Imam 33, a drogiram se od 12. godine

droga, ovisnost, droga, komuna, ovisnost

U toj zajednici koju opet vodi Bernardica Juretić je 13 djevojaka.

"Nije lako ni živjeti sa 12 različitih žena, koje su došle iz različitih gradova (Rijeka, Pula, Osijek, Split, Zagreb...), koje su različite dobi i životnih navika. Pet njih ima djecu.

– Dvogodišnji program u Zajednici Susret dovodi ih do srži problema, zašto su se drogirale. Na kraju shvate da ne mogu varati ljude, da nisu takve kakve misle da jesu, već su ono što čine u životu", kaže za Večernji list terapeut Tin Paripović.

Dnevni ritam u kući je ustaljen i strog. Ustajanje je u 7 sati, u 7.30 doručak, u 8 sati je kava, a u 8.10 sastanak na kojem čitaju filozofiju.

"Došla sam na nagovor mame. U početku je bilo teško, a sada sam ovdje 15 mjeseci i još je teže ", smijući se i pletući vršu, kaže 30-godišnjakinja. Otkriva da joj više nije problem način života u komuni, već to što upoznaje sebe.

Iza nje je već dobar dio programa. Upravo se priprema za put, ide za vikend kući, a već je provela jedan vikend doma i, ne krije, ima tremu. Vikendi su jako važan dio terapije. Tijekom dvije godine djevojke dva puta idu doma i za to se pomno pripremaju. S roditeljima kontaktiraju jednom tjedno, nema telefona, interneta ni mobitela. Pisma se čitaju.

Jedna od djevojka priznaje da je "zabrljala" na vikendu. Javila se momku, s kojim imam dijete, a grupi nije rekla da ću to učiniti. Ima kćer, četiri su joj godine, a ona se tek sada priprema na to da će, kada iziđe iz zajednice, biti majka.

"Moramo prekinuti veze s ljudima s kojima smo se družile i drogirale. To znači i s partnerima ako su ovisnici. Roditelji su jedini oslonac koji imamo čitav život", – ispovijedaju se ne prekidajući pletenje vrše.

"Ja sam se počela drogirati sa 12. Iz Splita sam. Jedinica. Sa 16 godina otišla sam u Španjolsku, u komunu. Osam godina bila sam čista, a onda sam opet poklekla. Uzimala sam kokain, kemijske droge, u zadnje vrijeme heroin. Došla sam prije mjesec dana. Totalno me pokosilo. Kako mi se moglo ponovno desiti?!", pita plavokosa 33-godišnjakinja.

Ručak u komuni kuha jedna od štićenica. Poslijepodne se odmaraju do 15, a rade do 19 sati. Gledaju samo dnevnik na TV-u (i film subotom), a nakon večere čitaju, razgovaraju i druže se. Sve puše cigarete. Dobivaju ih 10 na dan. Ako su kažnjene, onda i manje.

večernji list