Ima li lijeka starenju?

Možda nema konačnog odgovora na pitanje zašto starimo, ali postoje vrlo uvjerljive teorije koje su povezane jer je za starenje odgovorno međudjelovanje više razloga.

Prema jednoj teoriji, oksidacija u vidu stresa, cigareta, nezdravog životnog stila... uništava integritet DNK zbog čega stanice gube sposobnost samoreparacije. Kao rezultat kumulativnog efekta oksidacije, stanice postaju sve oštećenije. Lancôme je prije dvije godine lansirao revolucionarni 'aktivator mladosti', serum Genifique koji potiče aktivnost gena i sintezu proteina kako bi koža zadržala svoje mladenačke kvalitete.

Prema drugoj teoriji, starimo zbog utjecaja slobodnih radikala. Molekule u organizmu pokušavaju zadržati 'stanje ravnoteže' pa 'kradu' elektron koji im manjka iz susjednih molekula i principom domina narušavaju sklad čitava sustava. Zato konzumiramo antioksidanse u vidu svježeg voća i povrća, pijemo multivitaminske napitke i dodatke prehrani. U njezi kože koristimo preparate na bazi koenzima Q10, jednog od najpoznatijih antioksidansa u kozmetici (recimo u Niveinoj istoimenoj anti-age liniji) koji smanjuje poguban utjecaj slobodnih radikala.

Prema trećoj teoriji, starenje počinje s opadanjem sposobnosti matičnih stanica da regeneriraju tkivo, odnosno zamijene 'istrošene' stanice koje izgrađuju kožu. Kako su matične stanice 'neprogramirane', izvanredni su 'transformeri' jer mogu obnavljati same sebe ili se mogu 'pretvoriti' u bilo koji tip specijaliziranih stanica u organizmu kao što su tkivo ili organi. Zato je najnoviji sveti gral znanstvenika u kozmetičkim laboratorijima upotreba biljnih matičnih stanica u borbi protiv starenja. Serum i kreme iz Diorove linija Capture XP te Lancômeova krema Absolue Precious Cells 'brišu' bore tako što utječu na matične stanice kože.

izvor: tportal.hr