Hrvatski znanstvenici otkrili kako mogu predvidjeti dijabetes

dijabetes, Prevalencija dijabetesa, dijabetis, HZZO
Znanstvenici Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i tvrtke Genos predvodili su veliko istraživanje provedeno u suradnji s kolegama iz Engleske, Škotske, Finske, Australije i Kine. Analizirajući glikane vezane na proteine krvne plazme kod više od 1.500 osoba s dijabetesom i zdravih kontrola pokazali su da glikanski biomarkeri mogu identificirati osobe s visokim rizikom za razvoj dijabetesa. Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti što omogućava vrlo ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj dijabetesa odgodio, ili čak potpuno izbjegao. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u jednom od vodećih međunarodnih časopisa u području dijabetesa "Diabetologia".


Iako će vjerojatno proći više godina do primjene ovog biomarkera u rutinskoj kliničkoj praksi, u sklopu projekta Centra kompetencija u personaliziranoj medicini već je isplaniran veliki projekt njegove kliničke validacije koji će obuhvatiti gotovo 2.000 ispitanika u Hrvatskoj te im omogućiti da među prvima u svijetu isprobaju ovaj test.

Prof. dr. sc. Olga Gornik, Farmaceutsko-biokemijski fakultet

„Glikani imaju izniman dijagnostički potencijal, no zbog njihove složenosti još uvijek nisu dovoljno istraženi. Drago mi je da su međunarodni recenzenti prepoznali važnost našeg istraživanja koje je objavljeno u jednom od vodećih časopisa u području dijabetesa. Iako smo već analizirali preko 1.500 ljudi ovo će biti prvi korak u smjeru kliničke primjene novog biomarkera. Već smo isplanirali daljnje korake i nadamo se da će novi test u budućnosti omogućiti potencijalnim bolesnicima da odgode ili čak potpuno izbjegnu razvoj dijabetesa."

Prof. dr. sc. Gordan Lauc, Genos

„Genos je već niz godina globalni lider u provođenju analiza glikana za potrebe kliničkih i epidemioloških studija. Ovo istraživanje nastavak je naših projekata na području dijabetesa koje realiziramo u suradnji s vodećim institucijama u zemlji i inozemstvu. Dosadašnji rezultati su iznimno obećavajući i nadamo se da ćemo analizu glikana plazme kao prediktora dijabetesa, u obliku našeg patentiranog DiabRisk testa, uskoro moći ponuditi kako na hrvatskom, tako i svjetskom tržištu."


Doc. dr. sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma

„Prevalencija dijabetesa u Europi približava se brojci od 10% čime on predstavlja jedan od najvećih zdravstvenih izazova modernog društva. Već smo neko vrijeme upoznati s rezultatima ovog istraživanja te smo u završnoj fazi priprema za veliku studiju njegove kliničke validacije koju ćemo realizirati u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom te tvrtkama Medilab i Genos. Ukoliko se rezultati istraživanja pokažu primjenjivima u rutinskoj praksi, Hrvatska će imati priliku značajno smanjiti broj oboljelih od dijabetesa, što će rezultirati nemjerljivim korisnim učincima na zdravlje i kvalitetu života desetina tisuća ljudi."

Prof.dr.sc. Dragan Primorac, voditelj Centra kompetencija u personaliziranoj medicini i predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti u personaliziranoj medicini

„Centar kompetencija u personaliziranoj medicini stožerni je projekt Hrvatskog klastera konkurentnosti u personaliziranoj medicini. Osim projekta prevencije dijabetesa, uključivat će velike projekte farmakogenomike, upravljanja farmakoterapijom, regenerativne medicine, reproduktivne medicine, prenatalne dijagnostike i tekuće biopsije. Projekt je u ovom trenutku na ocjeni u Ministarstvu gospodarstva RH te se nadamo njegovom brzom odobravanju kako bismo mogli početi raditi na svim navedenim projektima s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite u Hrvatskoj."