Hrčete? Otkrijte uzrok i potražite spas

ato, koliko god da vam ovaj problem izgleda bezazlen, nemojte ga ignorirati. Pogledajte koji su mogući uzroci hrkanja i primjenite predložena rješenja. U svakom slučaju posavjetujte se s liječnikom.

Hrkanje ne predstavlja problem samo zato što ometa noćni odmor ostalih ukućana, već i zato što može ukazati na ozbiljne zdravstvene probleme. Posebno ako pređe u apneu, zastoj u disanju, što na duže staze može ugroziti srce

PIĆE
Alkohol je sedativ i opušta i mišiće nepca, što ima za posljedicu njegovo prilično bučno vibriranje. Za večerom se ograničite na dvije čaše vina i izbjegavajte žestoka pića najmanje tri sata prije spavanja.

DUHAN
Cigarete iritiraju sluzokožu i izazivaju respiratorne probleme. Ako ne možete baciti cigarete, posljednju zapalite najmanje dva sata prije spavanja.

PREHLADA
Kašljete i začepljen vam je nos? Ako hrčete, kriv je virus. Posljednji put ubrizgajte kapi u nos pred san.

JASTUK
Događa vam se da noću odbacite jastuk? Onda hrčete zato što vam je glava prenisko. Uzdignite taj dio jastuka.

TABLETE
I tablete za spavanje i smirenje mogu biti uzrok hrkanja. Iskreno odgovorite: da li se ujutro zaista osjećate odmorno poslije pilula? Ako je odgovor ne, vjerovatno ste imali noćne apnee. Vrijeme je za ORL pregled.

KILOGRAMI
Ne možete zakopčati košulju? To je siguran znak da imate višak kilograma, čime se može objasniti hrkanje. Za početak smanjite porcije za 10-15 posto, a večeru prepolovite.

KRATAK JEZIK
To može ustanoviti samo liječnik (nema svrhe da plazite pred ogledalom). Ako je razmak između korijena jezika i ždrijela premali, može biti uzrok hrkanja i apnea. Kirurška intervencija obavlja se u totalnoj anesteziji, a oporavak traje nekoliko dana.

ZIJEVANJE
Spavate sa otvorenim ustima? To je pouzdan znak da imate opstrukciju nosa. Zakažite ORL pregled da biste utvrdili pravu prirodu problema

SPORT
Navečer se bavite sportom? Pošto odlazite umorni na spavanje, normalno je što hrčete. Dakle, promjenite termin u teretani ili se opredjelite za lake vježbe. S druge strane, nema nikakvih ograničenja kad je riječ o seksu, pošto je on idealno sredstvo za opuštanje.

PROVJERITE DA LI IMATE APNEU
Hrkanje samo po sebi ne predstavlja zdravstveni problem, ali kod mnogih osoba ono može prerasti u ozbiljan poremećaj koji se naziva opstruktivna apnea. U tim slučajevima tokom sna dolazi do povremenih, kratkotrajnih zastoja u disanju, a posljedica toga je drastičan pad količine kiseonika u krvi. Sa vremenom apnea može izazvati visok krvni tlak, skok pritiska u krvnim putevima pluća, neujednačen puls, depresiju, umor i smanjenje umnih sposobnosti.

Da biste izbjegli ove tegobe, provjerite da li imate simptome opstruktivne apnee. Liječniku se trebate obratiti ako hrčete i ako potvrdno odgovorite makar na jedno od sljedećih pitanja.

- Da li se često noću budite?
- Da li se prevrćete po krevetu i imate osjećaj da ne možete normalno da dišete?
- Da li se ujutro budite s glavoboljom?
- Da li ste razdražljivi i umorni, čak i ako ste prespavali cijelu noć?
- Da li osjećate zamor preko dana?
- Da li vam se dogodi da danju neočekivano zadrijemate (na poslovnom sastanku, dok razgovarate telefonom ili čak za volanom)?
- Da li se teško koncentrirate na posao i ne možete ga normalno obavljati?
Obiteljski.com