Hormoni su 'zaslužni' za salo oko struka. Evo kako ga se riješiti

Hormoni su 'zaslužni' za salo oko struka. Evo kako ga se riješiti
Ženama s policističnim jajnicima nerijetko će se salo nakupljati oko struka zbog previsoke razine muških hormona u organizmu.

Ovo stanje može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2, ako se ne liječi. I žene u menopauzi te one u postupku umjetne oplodnje također će se debljati oko struka.

Kako se riješiti sala kojemu su uzrok hormoni?
Ključno je uvesti zdrave navike u svakodnevicu - jesti kvalitetno i raznoliko i puno se kretati te izbaciti obavezno iz prehrane namirnice koje uzrokuju hormonalni disbalans, među kojima su najštetniji šćeri, bijelo brašno i visokoprocesuirana hrana.

Odrasli bi trebali vježbati najmanje 150 do 300 minuta tjedno ako govorimo o vježbama umjerenog intenziteta ili 75 do 150 minuta tjedno ako govorimo o jakom fizičkom naporu.

Bitno je i naučiti nositi se sa stresom. Stres utječe na pretjerano lučenje hormona kortizola koji usporava metabolizam i uzrokuje debljanje, osobito oko struka. Ovladajte tehnikama opuštanja ili pronađite hobi u kojem ćete zaboraviti na sve i uživati u trenutku.

Abdominalno salo nije samo estestki problem, nego i zdravstveni. Riječ je o masnoćama koje se nakupljaju oko unutarnjih organa i mogu rezultirati raznim kroničnim bolestima pout dijabetesa, tumora, hipertenzije, ginekoloških problema i brojnih drugih stanja.

Ukoliko imate policistične jajnike ili neki hormonalni poremećaj najboljeje posavjetovati se s liječnikom koji će propisati određenu terapiju te, također uz nadzor liječnika, uvesti pozitivne promjene u svoj život.

zivotistil.rtl.hr