Hormoni - na što sve utječu?

Hormoni štitnjače, inzulin, melatonin, hormoni, mjesečnica
Hormoni su vrlo bitan kotačić u našem organizmu. Hormoni često utječu na promjene raspoloženja, loš tonus mišića, te nemiran i isprekidan san. Gledano s druge strane, hormoni ne samo da utječu na poboljšanje kvalitete života, oni se također koriste za liječenje. Hormoni nam pokazuju da nismo strojevi, i da se tako ne ponašamo.Par dana prije pojavljivanje mjesečnice žene su često vrlo osjetljive. Ovo stanje se najčešće može okarakterizirati promjenama raspoloženja i plačljivosti, no ovo stanje ne potraje duže od par sati. Uzrok tomu je oscilacija hormona. U našem tijelu postoji par glavnih hormona.

Hormon rasta - Hormon koji sudjeluje u rastu i razvoju osobe kroz djetinjstvo i adolescenciju. Stres pojača lučenje ovog hormona, također sudjeluje u metabolizmu, bjelančevina i masti.

Progesteron - naziva se i hormon majčinstva. Progesteron omogućuje pravilno gniježđenje oplođenog jajašca u maternici i potiče rast ploda. Progesteron također preuzima ulogu prirodnog sedativa prilikom trudnoće.

Prolaktin - hormon koji stvara mlijeko u dojkama nakon poroda. Prolaktin stvara novo mlijeko nakon svakog dojenja.

Estrogeni - estrogen je zaslužan za rast dojki, početak ovulacije. Proizvode ga jajnici, no uz sve ovo estrogeni pomažu koži da bude glatka i meka, te ima povoljan učinak na kosti, raspored masnoća i kvalitetu kože.

Hormoni štitnjače - ovi hormoni utječu na sva tkiva u tijelu, te pospješuju rad mozga. Ovi hormoni se djelomično proizvode iz joda koji unosimo hranom.

Inzulin - inzulin koji nam daje energiju. Ovaj hormon omogućuje ulazak glukoze iz krvi u stanicu, i tako nam osigurava proizvodnju dovoljne količine energije za sve dnevne obaveze.

Melatonin - ovaj hormon izlučuje epifiza tokom noći. Melatonin upravlja radom tjelesnih funkcija tijekom sna.

Hormone možemo nazvati trijumfom znanosti, jer pomažu stručnjacima u borbi s bolestima. Liječenje hormonima pomaže u nadomjesku prilikom pojave nedostataka u organizmu. Stoga hormoni su jedan od važnijih aspekata u našem organizmu, jer potiču rad i razvoj.

zenskikutak.hr