Herpes virus - pomoć u liječenju raka

Herpes virus - pomoć u liječenju raka

Najnovije testiranje obavljeno u londonskoj Royal Marsden bolnici je potvrdilo kako je genetskim herpes virusom moguće liječiti pacijente s rakom glave i vrata.

Tako je istraživanje u kojem je sudjelovalo 17 pacijenata utvrdio da je upotreba virusa, uz kemoterapiju i radioterapiju, pomogla uništiti tumor kod većine bolesnika. Naime, znanstvenici tvrde da herpes virus prodire u stanice raka, uništavajući ih iznutra uz istovremeno ojačavanje imunološkog sustava pacijenta.

Virus je tijekom istraživanja ubrizgan u svih 17 sudionika studije i to kao dodatak standardnoj terapiji. Nakon što je tumor uklonjen kirurškim putem, kod 93 posto pacijenata karcinomu nije bilo traga. Nakon više od dvije godine, 82 posto ispitanika nije podleglo bolesti. Samo je dvoje od 13 pacijenata doživjelo recidiv.

Karcinom glave i vrata, uključujući rak usta, jezika i grla, samo u Velikoj Britaniji godišnje pogađa 8.000 osoba.

Voditelj istraživanja dr. Kevin Harrington tvrdi kako su sadašnji tretmani učinkoviti ako se rak dijagnosticira u ranoj fazi. Međutim, to uvijek nije slučaj.

Herpes virus, koji se također ispituje na pacijentima s rakom kože, zahvaljujući genetskoj manipulaciji raste unutar tumorskih stanica, ali ne može zaraziti normalne zdrave stanice. Kad se spomenuti herpes virus smjesti u kancerogene stanice, on ima trostruki učinak – umnožava se, ubija tumorske stanice te proizvodi ljudski protein koji aktivira imunološki sustav.

 izvor: ordinacija.hr