Gripa nam tek prijeti!

gripa
gripa
U FBiH je do 31. prosinca, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prijavljeno 8.500 osoba sa simptomima sličnim gripi, što je znatno veći broj u odnosu na isto razdoblje lani.

Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i raste jer se mnogi pacijenti ne obrate doktoru, nego ostaju liječiti se kući. Povećan broj oboljelih registriran je u četiri županije, Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Zapadnohercegovačkoj.

U uzorcima poslanim u Mikrobiološki laboratorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) detektirani su virusi gripe tip B i A (H3), kao i u drugim zemljama, potvrdila je prim. dr. Mirsada Mulaomerović iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

- Do sada je prijavljen veći broj oboljelih nego u istom periodu prošle sezone - kaže Mulaomerović.

Epidemiolozi upozoravaju da je gripa zarazna i da je obvezno treba preležati, a vakcinacija je ipak najučinkovitiji način njenog sprečavanja.

- U domovima zdravlja u Sarajevskoj županiji uobičajene su gužve za ovo doba godine. Početkom veljače, odnosno kad krenu topliji dani, očekujemo pojavu gripe, a građani se trebaju adekvatno zaštititi - kazao je Fuad Husić, direktor „Domova zdravlja Sarajevske županije".

Iako je bilo najava da bi sezona gripe mogla završiti, epidemiolozi tvrde kako je, prema dosadašnjim iskustvima, najveća mogućnost dobivanja gripe krajem veljače i početkom ožujka, a smanjenje intenziteta se očekuje tek krajem ožujka.

Ove sezone, kako pojašnjavaju iz Zavoda, paralelno su cirkulirala dva tipa gripe - tip A (H3N2) te tip B (H1N1), a do sada je bio izraženiji tip B.

U Službu hitne medicinske pomoći Trebinje prethodnih dana dnevno se prosječno javljalo 60-ak pacijenata s virusnim infekcijama, a evidentiran je i veći broj njih s upalom pluća, potvrdio je načelnik ove službe Saša Borjan.

On je istaknuo da je i ranije u zimskom periodu bilo virusnih infekcija, ali da je ove godine znatno povećan broj pacijenata sa simptomima virusa, napominjući da dnevno bude po dvadesetak kućnih posjeta i četrdesetak ambulantnih pregleda.

- Pacijenti dolaze s povišenom temperaturom, curenjem nosa, suzenjem očiju, kihavicom i kašljem. Žale se na opću slabost, malaksalost, vrtoglavicu, nemoć - rekao je Borjan.

Da je gripa visokog intenziteta, pokazuju podaci koji dolaze iz Hrvatske, gdje se do sada broj oboljelih popeo na nekoliko tisuća i stalno raste. Broj smrtnih slučajeva koji se vežu za gripu i komplikacije koje je prouzročio virus influence u Hrvatskoj popeo se na pet. Tako su tri smrtna slučaja zabilježena u Splitu i dva u Zagrebu, piše Dnevni avaz.