Gripa na područiju HNŽ polako jenjava!

Gripa na područiju HNŽ polako jenjava!
Trenutno se samo jedna osoba nalazi na respiratoru. Radi se o imunu-kompromitiranoj pacijentu, odnosno taj pacijent boluje od neke druge teže bolesti, a trenutno se nalazi u stabilnom stanju.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, od 7. do 22. siječanja na području Županije registrirano je 2 003 oboljela pacijenta od gripe i stanja sličnog gripi, a najveći broj oboljelih je s područja Grada Mostara, 1 609 oboljelih, prenosi Fena.

Što se tiče atipičnih pneumonija, zabilježen je 281 slučaj, a također, najveći broj oboljelih dolazi s područja Grada Mostara.

Po broju prijavljenih slučajeva s pedijatrije u Brankovcu oboljelo je 122 djece od gripe.

Po riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Eniza Čolakovića trenutno ima dovoljno cjepiva i sve osobe koje se žele cijepiti mogu to učiniti u tom zavodu.

Predstojnik Klinike za infektivne bolesti u Mostaru Ivo Curić kazao je kako trenutna situacija obolijevanja od gripe nije ništa drugačija nego prethodnih godina te da se situacija polako poboljšava.

Po njegovom mišljenju virus AH1N1 slijedećih godina bit će sezonski virus.

Liječnici su upozorili na važnost cijepljenja te napomenuli da cjepivo pokriva virus AH1N1, H3N2, i virus B.

Također, liječnici savjetuju da se ne ide u odmah u domove zdravlja, osim teških bolesnika, jer tada postoji mogućnost da se pacijenti zaraze drugim virusima. Ako temperatura ne spadne nakon dva dana, tada se preporučuje odlazak liječniku.

Inače, zbog gripe pojačan je nadzor u bolnicama, vrtićima, staračkim domovima i školama.