Grickanjem do zdravog srca: evo zašto bi dijabetičari trebali povećati unos orašastih plodova

 Grickanjem do zdravog srca: evo zašto bi dijabetičari trebali povećati unos orašastih plodova
Uvođenje orašastih plodova u prehranu može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 2, tvrde znanstvenici s Harvardske škole za javno zdravlje TH Chan i bostonske Brigham and Women's hospital.

Otprije se zna da se dijabetes tipa 2 povezuje s povećanom mogućnošću od razvoja krvožilnih problema.

No, dosad se malo znalo o zdravstvenoj dobrobiti orašastih plodova na zdravlje srca kod osoba koje boluju od dijabetesa.

U zadnjem istraživanju znanstvenici su koristili upitnike o prehrani što ih je prije i poslije dijagnosticiranog dijabetesa tipa 2 ispunilo 16.217 muškaraca i žena.

Od njih se očekivalo da odgovore na pitanja o navici konzumiranja kikirikija ili orašastih plodova u višegodišnjem razdoblju. Odgovori su ažurirani svake dvije do četiri godine.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation Research upućuje na to da je kod dijabetičara koji su konzumirali najmanje 28 grama orašastih plodova pet ili više puta tjedno evidentiran 11 posto manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, 15 posto manji rizik od razvoja koronarnih bolesti te su evidentirali za 25 posto manji kardiovaskularni i 27 posto niži ukupni mortalitet.

Istraživanje je pokazalo i to da su orašasti plodovi poput oraha, badema, brazilskih oraha, indijskih oraščića, pistacija, pekan oraha i lješnjaka, bili korisniji u kardiovaskularnoj prevenciji od kikirikija.

Moguć razlog je to što se kikiriki često soli i prethodno peče, što ga čini nezdravim za srce, a i orašaste plodove češće konzumiramo s njihovom vanjskom ovojnicom koja sadrži mnoge hranjive tvari.

zivotistil.rtl.hr