Grickalice koje možete jesti koliko i kad god želite

sjemenke

Cikla

Pravo malo otkriće svakako bi vam mogao biti čips od cikle. Za pripremu ovog zdravog i ukusnog čipsa od cikle treba vam sat vremena.

Sastojci:
3 srednje velike svježe cikle
1 i pol žlica maslinova ulja
sol

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijevih. Ciklu ogulite i narežite na tanke šnite. Promiješajte u jednoj zdjeli s maslinovim uljem i posolite. Šnite rasporedite na papir za pečenje da imaju dovoljno mjesta i pecite 10 do 15 minuta i preokrenite pa pecite još toliko. Čini li vam se da nakon toga čips nije dovoljno hrskav, pecite još malo jer svaka pećnica grije na drugačiji način. Poslužite ga nakon što se ohladi, a u hermetički zatvorenoj posudi možete ga čuvati do tri dana.

Slanutak

Ova zdrava grickalica u kombinaciji sa začinima ima jako malo kalorija i masnoća, a ukusna je i bogata vlaknima. Radi se o slanutku.

Sastojci:
količina slanutka po želji (dvije šake suhog slanutka ili dvije manje limenke)
1 žlica crvene dimljene paprike
malo kajenske paprike (ljute)
maslinovo ulje
začini po želji, ružmarin, majčina dušica, origano

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Slanutak iz limenke dobro ocijedite, a još je bolje skuhati u slanoj vodi slanutak koji ste prethodnu večer pomočili i također ga dobro ocijediti. Stavite u veću zdjelu i pospite začinima te dodajte nekoliko kapi maslinova ulja. Posolite po potrebi. Slanutak dobro izmiješajte i stavite na lim koji te prethodno prekrili papirom za pečenje.

Pecite ga oko sat vremena povremeno miješajući sve dok ne postanu zlatnosmeđe boje i hrskavi. Pustite da se malo ohlade prije no što počnete uživati u njima, a ako vam nešto ostane za sljedeći dan, pospremite ga u dobro zatvorenu kutiju.

Kelj

Za čips od kelja ste sigurno čuli, ali možda će vam biti ukusnija inačica s parmezanom.

Sastojci:
listovi pola glavice kelja
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol
svježe nariban parmezan

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i na lim stavite papir za pečenje. Oštrim nožem uklonite tvrđe dijelove iz sredine svakog lista i pokušajte što je moguće manje oštetiti listove. Listove stavite na papir za pečenje i pokapajte maslinovim uljem te pospite solju. Pecite kelj desetak minuta dok ne postane hrskav. Gotov kelj pospite svježe naribanim parmezanom i vratite u pećnicu da se peče još pet minuta. Čips od kelja možete čuvati do četiri dana ako ga stavite u posudu i čvrsto zatvorite.

Mrkva

Osim što ćete na ovaj način imati ukusnu i zdravu grickalicu, nećete se ni jako namučiti jer vam za pripremu treba dvadesetak minuta.

Prema receptu popsugar.com, potrebne su vam dvije mrkve, malo maslinova ulja i sol, a budući da su one prirodno slatke, čips će biti i više nego ukusan te ima oko 70 kalorija, puno manje od onog klasičnog.

Priprema:
Narežite mrkvu na kolutiće, pokapajte ih uljem i posolite pa promiješajte, najbolje rukama. Rasporedite po papiru za pečenje tako da se ne dodiruju jer se inače neće ravnomjerno ispeći. Pecite ih na 180 stupnjeva Celzijevih do 20 minuta. Pri samom kraju provjeravajte ih češće jer lako zagore.

izvor: tportal.hr