Grah je najbolja zamjena za crveno meso

grah, hrana za jelo, grah, grah, praznik rada, priprema, dijabetes, dijabetičari, orašasti plodovi

U istraživanju je sudjelovalo 28 osoba. Sudionike su podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je za ručak jela crveno meso, a druga grah. Ručak od crvenog mesa je sadržavao 26 grama proteina i 3 grama vlakana, dok je ručak od graha sadržavo 17 grama proteina i 12 grama vlakana. Oba ručka su sadržavala jednak udio kalorija i masti.

Sudionici su 3 sata nakon ručka ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o osjećaju sitosti. Obje skupine su imale jednak osjećaj sitosti, iz čega se može zaključiti da je grah jednako zasitan kao i crveno meso, a tijelu također osigurava zadovoljavajuću količinu proteina.

Proteini su važni za održavanje zdravlja kostiju i mišića. Oni sudjeluju u jačanju imunološkog sustava i pomažu u prevenciji kroničnog umora. Prestankom konzumiranja crvenog mesa nećete tijelu naškoditi ni na koji način ako ćete povećati unos graha.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da 3 porcije graha tjedno mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti, kao što su pretilost, različite vrste raka, dijabetes i srčane bolesti. Ipak, grah ne sadrži esencijalne masne kiseline, zbog čega je važno da se prije prestanka konzumiranja crvenog mesa posavjetujete s liječnikom ili nutricionistom.

izvor: centarzdravlja.hr