Građani BiH Europski prvaci u konzumiranju alkohola

Najveći dio alkohola, 73 posto, građani BiH uzimaju konzumiranjem rakije.

Svjetska zdravstvena organizacija u izvješću o alkoholu i zdravlju navodi kako se najviše alkohola konzumira u industrijski razvijenim zemljama na "sjevernom dijelu zemljine kugle". Međutim, tu si i Argentina, Australija i Novi Zeland. Alkohol se najmanje konzumira u zemljama u kojim su muslimani većinsko stanovništvo. Među tim zemljama su države u sjevernoj Africi, Bliskom istoku i južnoj Aziji.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije u četiri posto smrtnih slučajeva u svijetu je razlog alkohol. Među njima je 320.000 osoba starosne dobi između 15 i 29 godina. Na osnovu ovog podatka može se zaključiti kako je u devet posto smrtnih slučajeva ove populacije alkohol osnovni razlog. WHO upozorava kako se mora daleko više raditi protiv konzumacije alkohola koji u velikim količinama predstavlja opasnost po živote ljudi.


Bosanci i Hercegovci najviše piju rakiju

Bosna i Hercegovina je europski prvak u konzumiranju alkohola. WHO navodi kako građani BiH, koji konzumiraju alkohol, godišnje u prosjeku popiju 56 litara čistog alkohola, 140 litara 40 postotnog alkohola. Najveći dio alkohola, 73 posto, građani BiH uzimaju konzumiranjem rakije.

"Nijemci, stariji od 15. godina, u prosjeku godišnje popiju 12,8 litara čistog alkohola", navodi Svjetska zdravstvena organizacija. 4,3 posto Nijemaca ove starosne dobi je totalno uzdržano od konzumiranja alkohola. Ukoliko se ovaj procenat oduzme, od malo prije navedenog broja, dolazi se do informacije da ostatak stanovništva, starijeg od 15. godina, u prosjeku popije 13,4 litara čistog alkohola. Ukoliko se to preračuna, dolazi se do podatka kako je riječ o 268 litara piva, pića u kojem Nijemci najviše i konzumiraju alkohol (53%).

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije se većim dijelom bazira na ispitivanju javnog mnjenja u zemljama članicama WHO-a u kojima postoje podaci o zdravlju stanovništva i konzumiranju alkohola. Veći dio podataka se odnosi na 2005. godinu.

IZVOR: dw-world.de