Goji – “eliksir mladosti” sa Tibeta i Himalaje

grmolika biljka, Goji, mokraćnog sustava., jača imunološki sustav, cirkulacija, u obliku duguljastih bobica, nutritivna svojstva, antioksidacijskia svojstva, snižavanje razine kolesterola, poboljšanje vida, snižavanje krvnog tlaka, antikancerogeno djelovanje
...odavno poznatu i korištenu u tradicionalnoj kineskoj, tibetanskoj i indijskoj medicini, kojoj se pripisuje svojstvo "eliksira mladosti" te univerzalnog lijeka za bolesti cirkulacijskog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sustava.

Goji je drvenasta grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 metra u visinu. Cvate od lipnja do rujna svijetlo lila cvjetovima. Plodovi su u obliku duguljastih bobica prekrasne narančasto crvene boje, duljine 1-2 cm, svaka bobica sadrži od 10 do 60 sjemenki, a zriju od početka kolovoza do listopada. Zbog brze oksidacije , bobice se ne ubiru, već se tresu sa grana i suše. Mogu se jesti i sirove, ali najčešće se u trgovinama kupuju suhe bobice koje okusom podsjećaju na grožđice, a mogu se nabaviti i u obliku čaja, soka, likera te kao dodatak vinima. Također se koriste kao dodatak jelima sa rižom, piletinom i svinjetinom, te kao dodatak salatama.

Zbog izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava, "zapadni svijet", koji ih je otkrio zadnjih desetak godina, svrstao je goji bobice u supernamirnice, a nalaze se i na prvom mjestu američke ljestvice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) - ljestvice koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane. Učinak koji najviše zadivljuje, je upravo onaj antioksidativni, jer u osnovi procesa starenja , odumiranja tkiva, problema imunološkog sustava i nastanka karcinoma, leže oksidativni procesi. Da bi se ublažili i izbjegli ti procesi, dovoljno je kontinuirano dnevno unijeti 10-30 grama goji bobica u organizam.

Goji bobice komercijalno su poznate i kao "crveni dijamanti" zbog jarke narančasto crvene boje i bogatih antioksidativnih i terapeutskih svojstava, odnosno kao "sretne bobice" jer redovito konzumiranje u preporučenim količinama (10-30 grama dnevno) utječe na dobro raspoloženje, daje tijelu jakost, izdržljivost,vitalnost te doprinosi dugom i zdravom životu.

Evo,nas je svojim "čarobnim" svojstvima oduševila ova "super biljka," koju smo slučajno pronašli u malom seoskom rasadniku i posadili u naše dvorište.

Nadamo se da ćemo uskoro moći uživati u blagotvornim učincima njenih plodova, od kojih bih navela neke najvažnije:

- jačanje imunološkog sustava

- usporavanje procesa starenja

- snižavanje razine kolesterola

- snižavanje krvnog tlaka

- poboljšanje vida

- antikancerogeno djelovanje

- ublažavanje nuspojava zračenja i kemoterapije ...

Ako možda u svojem vrtu ili dvorištu imate posađenu ovu "super voćku", razmjena iskustva bi nas veselila.

Izvor: sveosvemu.com