Globalna amnezija – uzroci, simptomi i liječenje

Tijekom faze globalne amnezije, vaše sjećanje nedavnih događaj jednostavno nestane, tako da se ne možete sjetiti gdje ste i kako ste tu došli. Također se možda nećete sjećati događaja koji su se dogodili dan prije, mjesec prije ili čak godinu prije. Sa globalnom amnezijom sjećate se tko ste i prepoznajete osobe koje dobro poznajete, ali to ne čini gubitak pamćenja manje uznemirujućim.

Srećom, globalna amnezija je rijetka, većinom bezopasna i vjerojatno se neće dogoditi ponovno. Faze su obično kratkotrajne, a kasnije je vaše pamćenje sasvim u redu.
Simptomi globalne amnezije

Globalna amnezija se prepoznaje po glavnom simptomu, a to je nemogućnost da se podsjetimo na nedavnu prošlost. Nakon što je simptom potvrđen, izbacivanje drugih mogućih uzroka amnezije je vrlo važno.

Liječnik svoju dijagnozu bazira na sljedećim znakovima i simptomima:

nagli početak gubitka pamćenja, potvrđen od strane svjedoka
zadržavanje osobnog identiteta bez obzira na gubitak pamćenja
normalna spoznaja kao sposobnost prepoznavanja imena, poznatih predmeta i slušanje jednostavnih uputa
nedostatak znakova koji ukazuju na oštećenje određenog područja mozga kao što su paraliza ruku ili nogu ili prisilno kretanje
trajanje je manje od 24 sata
postupni povratak memorije
nema dokaza o napadima tijekom amnezije
nema povijesti o aktivnoj epilepsiji ili nedavnoj ozlijedi glave

Zajedno sa tim znakovima i simptomima, česta značajka globalne amnezije uključuje ponavljano propitivanje, većinom sa istim pitanjima, npr. „Što radim ovdje?" ili „Kako sam ovdje došao?".


Kada posjetiti liječnika?

Odmah potražite medicinsku pomoć za svakoga kod koga dođe do promjene od normalne svijesti sadašnjosti do zbunjenosti o tome što se upravo dogodili. Ako je osoba koja je doživjela gubitak pamćenja previše dezorijentirana da nazove hitnu pomoć, učinite to vi.

Iako globalna amnezija nije štetna, ne postoji jednostavan način da se razlikuje to stanje od stanja po život opasne bolesti koja također može uzrokovati gubitak pamćenja. Iznenadna amnezija će biti češće uzrokovana moždanim udarom nego globalna amnezija. Medicinska procjena je jedini način da se utvrdi uzrok iznenadnog gubitka pamćenja.


Uzroci globalne amnezije

Temeljni uzrok globalne amnezije nije poznat. Čini se da postoji veza između globalne amnezije i povijesti migrene, iako temeljni čimbenici koji pridonose oba uvjeti nisu u potpunosti razumljivi.

Neki događaji koji mogu uzrokovati globalnu amneziju uključuju:

iznenadno uranjanje u toplu ili hladnu vodu
naporne fizičke aktivnosti
spolni snošaj
medicinski postupci kao što su angiografija ili endoskopija
blaga trauma glave
emocionalni stres koji može biti uzrokovan lošim vijestima, sukobom ili prekomjernim radom


Liječenje globalne amnezije

Za prolaznu globalnu amneziju nije potrebno liječenje. Ona prođe sama od sebe i nema potvrđenih nuspojava.

 

Izvor: krenizdravo.com