Gledate TV dulje od dva sata i 12 minuta na dan? Ovo vam može utjerati strah u kosti

Gledate TV dulje od dva sata i 12 minuta na dan? Ovo vam može utjerati strah u kosti

Gledanje satima u TV ekran, svakodnevna je navika koja može uzrokovati razne zdravstvene probleme svakom od nas. Osim što je sjedilački način života poguban za našu kralježnicu, odlična je podloga za nakupljanje neželjenih kilograma, ali može dovesti i do prerane smrti. Pokazalo je to opsežno istraživanje provedeno na Sveučilištu Glasgow, a koje je obuhvatilo gotovo 329 tisuća ispitanika i njihovih životnih navika.

Gledanje u TV stavljeno je pod isti nazivnik loših i nezdravih navika kao i pušenje, ispijanje alkohola i sl., a povećava i rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Rezultati istraživanja pokazali su da osobe u dobi od 40 do 69 provode više sati na dan gledajući TV, dok se "zdravim" smatra tek dva sata i 12 minuta. S preranom smrću povezano je i nekvalitetno spavanje, posebice ako spavate manje od sedam sati tijekom noći ili dulje od devet sati, tvrde zanstvenici.

Promjenom načina života i usvajanjem zdravijih životnih navika možemo produljiti život i preventirati neke od težih oboljenja, savjetuju stručnjaci. Ograničite se na minimalno provedeno vrijeme pred TV-om i bavite se fizičkom aktivnosti, posebice ako ste u mogućnosti barem prošetati pola sata na svejžem zraku svaki dan.

večernji.ba