Ginekolozi: Oprezno s Ellom! Ni mi nismo sigurni kako djeluje

Pilula za “jutro poslije”, koja se koristi kao hitni kontraceptiv najkasnije 72 sati nakon rizičnog spolnog odnosa (iako je najbolje unutar 48 sati) u slučaju kada žena sumnja da je moglo doći do neželjene trudnoće, dobila je žestoku konkurenciju. Francuska farmaceutska kompanija HRA Pharma na tržište je izbacila novu pilulu za “jutro poslije”, točnije za “pet dana poslije”, nazvanu EllaOne. Većina zemalja Europske Unije odobrila ju je bez ikakvog susprezanja, smije se dakako kupiti samo uz liječnički recept, no neke se zemlje još kolebaju je li Ella tek pilula za sprečavanje začeća ili pak može biti i pilula za izazivanje pobačaja. SAD je dao zeleno svjetlo ovoj piluli tek nedavno, i to nakon niza prosvjeda udruga protiv pobačaja, a naša susjedna Italija još uvijek promišlja je li Ella u skladu s njihovim zakonom o pobačaju, piše jutarnji list.

Lome se koplja

O čemu se radi?

Hitna kontracepcija, kakva je upravo pilula za “jutro poslije”, nema mogućnost prekida već postojeće trudnoće. Ona tek sprečava izbacivanje jajne stanice iz jajnika (ovulaciju) ili pak implantaciju oplođenog jajašca u maternici.

Kako je to ustvrdio dr. Dubravko Lepušić, ipak nije točno poznato kako te tablete djeluju, “još se lome koplja oko mehanizma djelovanja tih tableta - odgađaju li ovulaciju ili sprečavaju nidaciju (ugnježđivanje, implantacija) eventualno oplođenog jajašca”.

- Mehanizam djelovanja pilule za dan poslije nije do kraja istražen, no svakako se visokim dozama hormona koje žena ili djevojka jednokratno uzima, postiže onemogućavanje koncepcije - kazao je dr. Lepušić.

S druge strane, pilula koja sadrži kemijski spoj mifepriston, na tržištu poznata pod nazivom RU-486, koristi se upravo za prekidanje trudnoće. Obje tablete nemaju 100-postotnu učinkovitost. Dapače, učinkovitost hitne kontracepcije mnogo je manja od redovitih kontraceptiva.

Nova pilula EllaOne proizvedena je kao hitni kontraceptiv, a ne kao pilula za izazivanje pobačaja, no tvrde mnogi, sličnog je kemijskog sastava kao RU-486. Proizvođač ne kaže da njihov spoj - ulipristal acetat - nije poguban za već stvoreni embrij, ali inzistiraju na objašnjenju da jednom dozom (30 miligrama tog spoja nalazi se u jednoj tableti) nije moguće izazvati prekid trudnoće.

Usporedbe radi, u jednoj tableti RU-486 nalazi se čak 600 miligrama mifepristona. Valja i napomenuti da su se ulipristal acetat i mifepriston, za razliku od spoja levonorgestrela koji se nalazi u piluli za “jutro poslije”, u pokusima na životinjama pokazali toksičnima za embrij.

Tvrde da samo odgađa

Kako djeluje Ella? Proizvođač tvrdi da, baš kao i pilula za “jutro poslije”, tek odgađa ovulaciju ili implantaciju. Zašto je Ella “navijena” na pet dana, objasnio je Albert Aiuto, generalni direktor talijanske podružnice HRA Pharme.

- Ella ima petodnevno djelovanje kako bi se, u slučaju da ovulacija nastupi koji dan kasnije, spriječio ‘susret’ zrele jajne stanice sa spermatozoidima koji u vratu maternice mogu ‘preživjeti’ pet dana nakon spolnog odnosa - kazao je Aiuto.

Optužbe na račun Elle da je ona i potencijalno pilula za izazivanje pobačaja ipak se ne mogu niti prihvatiti niti odbaciti. A iako će se neki nasmijati na ovu problematiku i kazati da ako žena ne želi trudnoću tada joj neće biti žao ako joj tableta uzrokuje pobačaj, to baš i nije tako. Mnoge su žene protiv pobačaja, pa čak i kada načelno nisu naprosto ga ne žele izazvati, i to se treba poštivati.

Nepoznat učinak na trudnice

Kako je to objasnila talijanska ginekologinja Alessandra Kustermann, sve ovisi o trenutku uzimanja Elle. Žena, možda nesvjesna ranije ovulacije koja se već odigrala pa s time i već moguće trudnoće, ako uzme ovu pilulu može, možda, izazvati i pobačaj.

- Jedan od mogućih učinaka ulipristal acetata je i odgađanje sazrijevanjanja sluznice maternice (a što može otežati/onemogućiti implantaciju oplođenog jajašca ili njegovo ‘zadržavanje’ nakon implantacije) - kazala je Kustermann, ali s dozom opreznosti jer niti jedan ginekolog u svijetu ne može točno kazati je li moguće Ellom izazvati pobačaj nakon implantacije s obzirom na to da ulipristal acetat nije testiran na trudnicama. Domaći su ginekolozi po pitanju hitnih kontracepcija još oprezniji, a po pitanju debate je li Ella abortivna, dr. Lepušić kaže da odgovor ovisi i o - perspektivi. - Svako društvo ima svoje poglede na to: religiozne, pravne, društvene i socijalne, pa s tim u svezi i reguliran način prekida trudnoće - pojašnjava.

Dr. Dubravko Lepušić: 'Antibaby' pilule daleko su bolje rješenje od hitne kontracepcije

Kada započeti s kontracepcijskim pilulama?

Svatko drugačije sazrijeva te je prije stupanja u spolne odnose potrebno da mlada osoba dosegne zadovoljavajući stupanj psihološke i fizičke zrelosti, no dr. Lepušić se zalaže za apstinenciju mladih u dobi od 12, 13 i 14 godina jer smatra da oni tada još nikako ne mogu biti dovoljno zreli za spolne odnose.

- No, kod starijih adolescentima govoriti im da apstiniraju nije produktivno, jednostavno, zato jer to oni neće učiniti - kazao je.

Slijedom toga, kontarcepcijske se pilule, u slučaju kada to mladoj djevojci odobri ginekolog, mogu prepisati starijim adolescenticama, no uz njih se svakako inzistira i na kondomima kao zaštiti od spolno-prenosivih bolesti. Dr. Lepušić ipak naglašava da se tako mladim djevojkama kontracepcija prepisuje radi regulacije menstrualnog ciklusa, i to kroz razdoblje od nekoliko mjeseci i uz redovito praćenje stanja organizma.

U koji se sve slučajevima prepisuju oralni kontraceptivi?

Osim kada se daju kao antiandrogeni (regulacija ciklusa), kontraceptivi se mogu prepisati i u slučajevima seboreje i akni koji prate takav hormonalni disbalanas, pojasnio je dr. Lepušić.

Kada se oralna kontracepcija ne smije uzimati?

Pilulu svakako treba izbjegavati ako postoje neki od zdravstvenih problema, prvenstvene poremećaji koagulacije ili rada jetre - ustvrdio je dr. Lepušić.

Koje preglede je potrebno napraviti prije uzimanja antibaby pilula?

Prije uzimanja pilula svakako treba učiniti pretrage krvi, i to na jetrene probe te faktore koagulacije (vrijeme krvarenje, vrijeme zgrušavanja i trombociti). Isto tako treba učiniti i ginekološki pregled (ako je moguće) te PAPA test i ultrazvuk jajnika - nabrojio je dr. Lepušić te dodao kako se svi ovi pregledi mogu obaviti na nivou domova zdravlja, bilo preko liječnika opće prakse ili školske medicine, ili preko uputnica ginekologa.

Treba li raditi jednogodišnju pauzu uzimanja i kada treba ponoviti navedene preglede?

Navedene pretrage treba učiniti minimalno jednom godišnje, a nakon nekoliko godina uzimanja kontraceptiva bilo bi uputno učiniti pauzu kroz koji menstruacijski ciklus - pojasnio je ginekolog.

Kako nam tijelo ‘signalizira’ da mu smetaju kontraceptivi?

Današnji su oralni kontraceptivi, napomenuo je dr. Lepušić, takozvane “niskodozažne” tablete pa su i puno manje komplikacije.

- Svakako treba obratiti pažnju na glavobolje ako se pojave, bolove u listovima nogu (grčevi), zatim neuredno i dugo krvarenje unutar ciklusa, pa mučnine (koje u ovom slučaju nisu izazvane eventualnom trudnoćom već promijenjenim hormonskim statusom iako ni trudnoća nije isključena jer na žalost pilule ne štite 100 posto).

Je li nužno uzimati pilule svaki dan u isto vrijeme?

Radi redovitosti uzimanja pilula i smanjenja rizika zatrudnjivanja bilo bi dobro da se pilule uzimaju uvijek u isto vrijeme tijekom dana iako se neće pogriješiti ako se uzmu tijekom jednog dana u različito vrijeme. Naime, ni tada se ne gubi kontracepcijska moć pilula - utvrdio je dr. Lepušić.

Autor: Jasminka Komar