Farmaceutske firme plaćaju tabloidima da izmišljaju bolesti, a zatim nam prodaju lijekove!

mentalna bolest, psihičko stanje, lijekovi, BIH, cijena, lijekovi, bol, lijek, mafija, farmaceuti, lijek, RAK, farmaceutske kuće, farmaceutska industrija, farmaceuti, reklame, reklama, lijekovi, lažni lijekovi, lijekovi, lijekovi za impotenciju, Protuupalni lijekovi, Lijekovi za krvni tlak, Lijekovi protiv bolova, lijekovi i odmor, kućni lijekovi, lažni lijekovi, zdravlje, hrana, lijekovi, lijekovi, lista, pojeftinjenje, odmor, lijekovi, tableta, Lijekovi protiv bolova, konzumiranje lijekova, lijekovi, karcinom
Uz to, ona istodobno, vrlo prikladno, reklamira prvi lijek za liječenje te bolesti.

Seleš je glasnogovornica za tvrtku Shire, kojoj je prošlog mjeseca odobreno da svoj najprodavaniji lijek, Vyvanse, pusti na tržište i u svrhu liječnja kompulzivnog prejedanja, poremećaja koji je službeno priznat tek 2013. godine.

Shire je započeo ambicioznu kampanju kojom promovira Vyvanse, ali i podiže svijest o ovom stanju. Mnogi pak ističu da se pretjerano reklamira lijek koji je vrsta amfetamina, pa je podložan zlouporabi. Ne pomaže ni povijest Shirea. Naime, tvrtka je već prije, nekoć stigmatizirajuće stanje - ADHD, iskoristila kako bi proširila riječ o njemu i zatim zaradila milijarde dolara od prodaje lijekova kojima se ono liječi. Tvrtka je također napadnuta zbog neprikladnog reklamiranja svojih lijekova.

I dok se mnogi pitaju kako to da je FDA (administracija za sigurnosnu provjeru lijekova i hrane) tako brzo dozvolila prodaju lijekova za kompulzivno prejedanje, unatoč tome što nema puno dokaza o njihovom djelovanju, te unatoč činjenici da su se desetljećima amfetamini, koji susprežu apetit, iskorištavali kao dio liječenja pretilosti.

Jedan stručnjak za poremećaje u prehrani, psihijatar Timothy Walsh, izjavio je da, iako Vyvanse djeluje obećavajuće, druge vrste terapija, poput razgovora, imaju iza sebe puno više istraživanja. "Jednom kad se farmaceutska tvrtka dočepa dozvole za reklamiranje, često se počne propisivati bez ikakvog reda i smisla, čak i pretjerano. A to je zabrinjavajuće."

U svojoj službenoj objavi Shire pak tvrdi da uvijek upozorava na potencijalan rizik Vyvansa pacijente i liječnike. A glasnogovornica FDA je izjavila da je Vyvanse dobio prioritetno dopuštenje jer trenutačno ne postoji niti jedan lijek za ovu bolest, a isti se lijek i tako već prodaje u druge svrhe, pa nije bilo potrebe da ga se podvrgne novim ispitivanjima.

Marketinška strategija koja prati Vyvanse privukla je pozornost na to kako farmaceutske kompanije utječu na postavljanje dijagnoze i liječenje određenih 'novih' bolesti i stanja. A sve kako bi zaradili milijarde dolara, čak i ako postoje bojazni oko potencijalnih opasnosti koje njihovi lijekovi nose sa sobom.

Otkad je Vyvanse odobren za kompulzivno prejedanje, javnost ima još jedan razlog čuti sve o prednostima amfetamina, napominje pedijatar Lawrence Diller. Dr. Diller i mnogi drugi stručnjaci ističu da Shire prati klasičnu farmaceutsku strategiju prvo promičući svijest o nekom novom stanju, a zatim promovirajući njegov lijek.

Vodeća tvrtkina stranica o kompluzivnom prejedenju ne spominje nigdje Vyvanse, ali osigurava mnoštvo detaljnih informacija o tome kako s liječnikom razgovarati o ovom stanju, navodeći simptome, pa čak i uvodne riječi kako saopćiti liječniku što vas muči. Stranica čak savjetuje pacijentima da ne odustaju ako ih njihov liječnik iz prve ne posluša.

Neki stručnjaci po pitanju zlouporabe lijekova tvrde da je sadržaj ove stranice vrlo zabrinjavajuć, jer on 'dresira' ljude kako da dobiju dijagnozu ove relativno nepoznate bolesti ili da potraže drugog liječnika, ako njihov nema razumijevanja. S druge strane, oni koji su upoznati s ovim poremećajem tvrde da su ovakvi savjeti nužni jer je kompulzivno prejedanje još uvijek prilično stigmatizirano.

Kako bi se postavila dijagnoza, pacijent mora iskusiti barem jednu epizodu nekontroliranog prejedanja tjedno tijekom najmanje tri mjeseca, a nakon prejedanja obično slijedi osjećaj jakog srama. Procjenjuje se da od ovog poremećaja boluje 2.8 milijuna Amerikanaca.

"Mnogi liječnici nisu dovoljno educirani i ne znaju što trebaju tražiti", kaže Chevese Turner, koja se liječi od tog poremećaja i koja je osnovala Udrugu kompulzivnog prejedanja - koja je prošle godine dobila 100.000 dolaza od Shirea. No Turner tvrdi da su te novce dobili za širenje svijesti o poremećaju, a ne za promociju Vyvansea.

Inače, od 1940.-ih do 1970.-ih godina lijekovi su učestalo prepisivani debelim ljudima, koji su brzo stvarali ovisnosti. Nakon što je javnost digla glas i pojačala se vladina kontrola, tvrtke su prestale prodavati amfetamine kao lijek za pretilost, sve do 2012. kad je odobren lijek Qsymia, koji sadrži mali udio amfetamina.

Iako se Vyvanse ne reklamira kao lijek za pretilost, mnogi strahuju da će ga ljudi početi iskorištavati u te svrhe, jer su nuspojave korištenja amfetamina nedostatak teka i mršavljenje.

Net.hr