Evo zašto nikad ne biste trebali koristi vlažne maramice nakon toaleta

Evo zašto nikad ne biste trebali koristi vlažne maramice nakon toaleta

Vlažni toaletni papir polako postaje standardna oprema u kupaonicama jer, kako proizvođači tvrde, a potrošači odmah povjeruju - pruža potpunu higijenu analnog područja nakon velike nužde, a pritom je ugodna mirisa i „sadrži" sastojke koji njeguju i umiruju kožu. No, je li to doista tako provjerili su u razgovorima s dermatolozima na portalu FITBOOK.

Štetan je za okoliš

Nakon uporabe vlažni toaletni papir završi u wc školjki, odakle odlazi u kanalizacijske cijevi u kojima se ne razgrađuje. Uslijed toga nastaju velike nakupine na koje se mogu uhvatiti ostala strana tijela i začepiti kanalizacijski sustav. Vlažni toaletni papir zapravo bi trebalo odlagati u kantu za otpad ili - najbolje - ne koristiti ga. S tim se slažu i deramtolozi.

Problematičan je za kožu

Kod većine ljudi s analnim ekcemima (upalna reakcija na koži anusa) ova je pojava na koži posljedica ekstremne analne higijene - tvrdi dr. Timm Golüke, dermatolog iz Münchena. Na primjer, alkohol koji je jedan od sastojaka vlažnih maramica pojačava efekt čišćenja, ali je agresivan za kožu i dovodi do njenog isušivanja. Ima još: mirisi koji bi trebali korisniku pružiti osjećaj čistoće česti su uzročnici "kontaktnih alergija" koje se manifestiraju u vidu crvenila i svrbeža kože.

Vlažnost je općenito loša

Glavna značajka vlažnog toaletnog papira - vlažnost - zapravo je kobna za kožu u analnom području. Dr. Golüke to objašnjava lokalnom florom na ovom području, koja po prirodi ne može biti bez bakterija i gljivica. Analno područje je rijetko u kontaktu sa svježim zrakom, zbog čega u kožnim naborima uslijed korištenja mokrih maramica nastaju „vlažne komore" koje mogu potaknuti razvoj infekcija.

Struka potvrdila štetnost

Procjena stručnjaka podudara se s rezultatima ekološkog testiranja koje je u Njemačkoj inicirao časopis za zaštitu potrošača Ökotest. Stručnjaci su testirali 14 vrsta vlažnog toaletnog papira s oznakom „sensitiv", što znači da su navodno prikladni za osjetljivu kožu. Nakon laboratorijskih testova 5 proizvoda dobilo je ocjenu „nezadovoljavajući" jer su kao konzervans koristili formaldehide. Formaldehid ne samo da može uzrokovati alergije i nadražiti kožu - prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC) ovaj sastojak je vrlo štetan i kancerogen. Osim toga, u svakom od uzoraka pronađeni su halogenirani organski spojevi koji predstavljaju jednaku opasnost za zdravlje čovjeka.

Isti časopis proveo je i testiranje vlažnih maramica za njegu dojenčadi, a rezultati su pokazali da su mnogim proizvodima također otkriveni kontroverzni organohalogeni spojevi - vjerojatno tragovi izbjeljivanja. Premda je većina proizvoda bila bez konzervansa i upitnih aditiva poput formaldehida, oni su još uvijek „voda plus kemikalija", tvrde stručnjaci i preporučuju roditeljima da za čišćenje kože dojenčadi koriste mlaku vodu i pamučnu tkaninu.

Voda prije svega

Ne možete li se riješiti navike korištenja vlažnih maramica tada odaberite one koje ne sadrže parfeme, savjetuju dermatolozi. No, bilo bi najbolje koristiti uobičajeni (tj. suhi) toaletni papir. A za onaj superiorni osjećaj čistoće s početka priče bit će dovoljna voda i čista, mekana tkanina s kojom ćete nježno i temeljito osušiti analno područje.