Evo koliko je vremena potrebno da se tijelo očisti od duhanskog dima

Pušenje
Ilustracija/Hercegovina.info

Koliko ste puta pokušali prestati pušiti? Ako ste u fazi razmišljanja o prestanku ili u aktivnoj svakodnevnoj borbi za prestankom s tom nezdravom navikom, sigurno će vas zanimati koliko će vremena biti potrebno da se vaše tijelo zaista i "očisti".   Evo što se događa u tijelu u određenom razdoblju nakon prestanka pušenja...  20 minuta nakon prestanka

– Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje tlaka i pulsa prema normalnoj razini. 12 sati nakon prestanka – Ugljikov monoksid, koji može biti toksičan u većim količinama, izlazi iz gorućeg duhana i unosi se u tijelo s dimom. Ugljikov monoksid lako se lijepi za stanice zbog čega im otežava povezivanje s kisikom. To rezultira kardiovaskularnim problemima. 12 sati nakon prestanka pušenja u vašem tijelu smanjuje se količina ugljikova monoksida zahvaljujući čemu se razina kisika "popravlja" na normalnu, piše healthline.com.

24 sata nakon prestanka – pušači imaju 70 posto veće šanse za srčani udar. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja taj se rizik počinje smanjivati. 48 sati nakon prestanka – obnavljaju se osjeti mirisa i okusa. Tri dana nakon prestanka – tijelo će vam se potpuno očistiti od nikotina. No, nažalost, posljedice nikotina ostaju još neko vrijeme. Mogući su fizički simptomi poput glavobolja, vrtoglavice i grčeva. U borbi s tim simptomima možete se nagraditi novcem koji ste uštedjeli na cigaretama, kupite si nešto lijepo. Dva do tri tjedna nakon prestanka – moći ćete vježbati i baviti se fizičkom aktivnošću, poboljšat će vam se cirkulacija, a i pluća će vam se oporaviti i lakše ćete disati. Mjesec do devet mjeseci nakon prestanka – pluća su mnogo otpornija na infekcije. Godinu dana nakon prestanka – rizik od srčanih bolesti smanjen je za 50 posto. Pet godina nakon prestanka – rizik od srčanog udara sada je isti kao kod nepušača. 10 godina nakon prestanka – za pola se smanjuje rizik od raka pluća. 15 godina nakon prestanka – rizik od srčanih bolesti na istoj razini kao kod nepušača. 

vecernji.ba