Evo kako ćete otkriti koji je lijek s interneta krivotvoren

tablete
tablete

Od korištenja takvih lijekova godišnje umre i do milijun ljudi. U Europi ali i u Hrvatskoj ove godine uvedena je serijalizacija lijekova, sustav označavanja svakog pakiranja lijeka kako bi se spriječilo korištenje i ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac.

O serijalizaciji lijekova na HRT-u su govorili su izvršna direktorica HOPAL-a Morana Dostal, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo i voditeljica Službe farmaceutske inspekcije Ministarstva zdravstva Gordana Gregorović.

Morana Dostal naglasila je kako je serijalzacija veliki projekt kojemu je cilj spriječiti ulazak krivotvorenih lijekova u legalnu opskrbu. Svaka kutijica lijeka koji se izdaje na recept od sutra će morati imati jedinstveni broj i lijek će se provjeravati, dodala je. U samu implementaciju informatičkog sustava uloženo je 9,5 milijuna kuna, isključivo od strane farmaceutske industrije.

"Za nadzor procesa serijalizacije zaduženo je Ministarstvo zdravstva. U razvijenim zemljama najviše se krivotvore lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, pretilosti, depresije i kortikosteroidi. U zemljama u razvoju to su liekovi zaliječenje ozbiljnih bolesti - antibiotici, onkološki lijekovi i analgetici", kazala je Gordana Gregorović.

Naglasila je kako se mora više poraditi na obrazovanju građana kako bi kupovali lijekove na ovlaštenim prodajnim mjestima, a ne preko interneta.

"Ne očekujemo probleme u izdavanju lijekova", kazala je Ana Soldo.

Očekuje da će cijeli proces trajati dvije godine, do kada bi svi lijekovi sa skladišta, koji nemaju 2D kod - trebali biti potrošeni. Dodala kako se podaci prikupljeni serijalizacijom mogu koristiti u farmakoepidemiologiju kako bi se iskoristili za izradu preventivnih mjera koje bi dovele do znatnih ušteda u zdravstvu.

Izvor: dnevno.hr