EU: Svaki deseti stanovnik ima mentalne probleme

mentalna bolest, psihičko stanje, lijekovi, BIH, cijena, lijekovi, bol, lijek, mafija, farmaceuti, lijek, RAK, farmaceutske kuće, farmaceutska industrija, farmaceuti, reklame, reklama, lijekovi, lažni lijekovi, lijekovi, lijekovi za impotenciju, Protuupalni lijekovi, Lijekovi za krvni tlak, Lijekovi protiv bolova, lijekovi i odmor, kućni lijekovi, lažni lijekovi, zdravlje, hrana, lijekovi, lijekovi, lista, pojeftinjenje, odmor, lijekovi, tableta, Lijekovi protiv bolova, konzumiranje lijekova, lijekovi, karcinom

Točnije, oko 50 miliona građana Europske unije, što je oko 11 posto ukupne populacije, pati od nekog mentalnog problema, a još je porazniji podatak da sve više djece i mladih pati od mentalnih bolesti.

Cilj konferencije je promocija implementacije Pakta za mentalno zdravlje, koji nalaže poboljšanje djelovanja na području zdravlja, društvenih pitanja i obrazovanja. Na konferenciji je bilo govora i o mentalnom zdravlju djece, mladih, starijih osoba, uticaju konzumiranja alkohola, rizicima samoubojstva, depresiji, ali i stigmatizaciji mentalnih bolesti.

Povjerenik EU za pitanje zdravstva Tonio Borg i ministar zdravstva Litve Raimondas Sukys apelirali su na vlade zemalja članica EU da obrate posebnu pažnju na prevenciju i inovacije u liječenju mentalnih bolesti.

Konferencija je počela 10. listopada, na Svjetski dan mentalnog zdravlja, koji je ove godine bio posvećen starijim osobama i njihovom mentalnom zdravlju.

Radiosarajevo.ba