Energetska pića su za tijelo štetna poput droga

uspjeh, dan, energetska pića, štetnost
...

britanske vlade John Vincent. Limenke od 500 ml energetskog pića sadrže oko 13 žličica šećera te oko 160 mg kofeina, što je otprilike jednaka količina kao u četiri limenke Coca-Cole, piše Daily Mail.

U Velikoj Britaniji proizvođači i prodavači dobrovoljno ne prodaju energetska pića mlađima od 16 godina, dok u Hrvatskoj ne postoji sličan dogovor ili zakon koji bi spriječio njihovu prodaju maloljetnicima.

- Energetska su pića djelotvorno drugi oblik droge te imaju iznimno štetan učinak na sposobnost koncentracije te posljedica na zdravlje - ističe John Vincent.

Velik broj djece primijetio je osjećaj mučnine, ubrzanog lupanja srca i vrtoglavice nakon pijenja takvih pića, a glasnogovornik britanske Agencije za standarde hrane i lijekova dodaje kako pijenje energetskih pića može izazvati kratkoročne posljedice poput povećane razdražljivosti, nervoze i tjeskobe te se svakako ne preporučuju djeci.

 

Nedavno je Kelly Osbourne priznala kako je zbog svoje ovisnosti o energetskim pićima nekoliko puta padala u nesvijest, a liječnici su joj rekli da zbog toga ima visok tlak, aritmiju te vrtoglavice, zbog čega su već sumnjali da boluje od epilepsije.