DW: Čovjek prenosi novu Escherichiju coli

Ministarstvo zdravstva u Wiesbadenu objavilo je da je u pokrajini Hesenu za širenje zaraze kriva jedna radnica ketering poduzeća.

Ona sama još nije osjećala simptome bolesti, ali je hranom koju je pripremala i koja je bila isporučena jednoj obiteljskoj proslavi bilo zaraženo 20 osoba.

Kako se to moglo dogoditi, ima li ta kompanija problema s nadzorom higijene - to još nije jasno, ali ovdje je prvi put dokazano da je čovjek, u dodiru s hranom, zarazio čitav niz drugih osoba.

To svjedoči i o izuzetnoj zaraznosti ove bakterije koja je pronađena i u jednom potoku nedaleko od Frankfurta. Doduše, voda iz potoka Erlenbach se ne koristi za piće, ali se iz njega zalijevaju susjedna imanja na kojima se uzgajaju krompiri i šećerna repa.

Promijenjena bakterija je zapravo isprva pronađena na salati koja je rasla stotinjak metara od tog potoka, a nadležne službe ni ne slute kako je bakterija mogla doći u taj potok u centralnoj Njemačkoj.

Uzgoj povrća je tamo smjesta zabranjen, naravno i svako drugo korištenje vode iz tog potoka, ali zapravo nije ni izvjesno da li je tamošnja koncentracija bakterija bila dovoljna za oboljenje.

Sve to pokazuje da opasnost još nije prošla, iako broj novih slučajeva zaraze i dalje pada.

Nažalost, nije izvjesno da će svi, od ukupno 3.408 slučajeva oboljenja, još uspjeti da savladaju bolest. Tako je u pokrajini Sjevernoj Rajni Westfalia ovog petka zabilježena nova, već 39. žrtva.

Fena