Droga koja doslovce 'prži' mozak

droga, nova droga, sintetička droga MDPV
Na liječenju u Hrvatskoj zbog ovisnosti o sintetskim kanabinoidima i pušenju tzv. osvježivača prostora koji u svijetu nerijetko završavaju i sa smrtnim ishodom hospitalizirano je ukupno šest maloljetnika i mlađih punoljetnika tijekom prošle godine. Četvero ovisnika u dobi su od 15 do 19 godina te dvije su osobe od 20 do 24 godine života.

Riječ je o službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz izvješća o osobama liječenima zbog zlouporabe psihoaktivnih droga, uvedenih u evidenciju tretmana. No, koliko je zapravo raširena zloupotreba ovih droga kroz tzv. »rekreativno« odnosno povremeno uzimanje koje može voditi teškoj ovisnosti može se samo nagađati. Deklarirana kao bezopasni »osvježivač zraka« mješavina legalnog bilja bez listova duhana i marihuane ali naprskana sintentskim kanabinoidima u nejednakih omjerima tinejdžeri kao lošu zamjenu za ilegalnu marihuanu mogu nabaviti i za ciglih 10 kuna preko interneta ili u pojedinim smart-shopovima ispod pulta.

Jezivi prizori
Pod poznatim uličnim imenom »spice« (začin) pojavljuje se u šarenim vrećicama pod komercijalnim nazivima »Galaxy«, »K2«, »Vertex« i sl. To što su se proizvođači zaštitili oznakom »nije za ljudsku uporabu« zvuči krajnje cinično.

Jezivi prizori šestero drogiranih i dezorijentiranih tinejdžera na osječkom području koje je prije nekoliko mjeseci s ulice spašavala Hitna pomoć i prevezla na psihijatriju uznemirilo je domaću javnost. To je bila incidentna kulminacija problema koji postoji već nekoliko godina. Osoblje jednog tamošnjeg kafića nedavno je svjedočilo užasu nakon što je 21-godišnjak naručio kavu i zapalio naizgled običnu cigaretu. Najprije je zaspao usred kafića, a nakon nekoliko minuta problijedio i počeo se grčiti i kočiti po cijelom tijelu. Paraliziranog i bez svijesti, ubrzo su ga iznijeli na zrak vlasnik lokala i konobari. Mladić je počeo povraćati i gubiti razum. Pred zgroženim ljudima urinirao je i defecirao prije nego je intervenirala Hitna pomoć. Srećom, izbjegao je smrt.


Nova regulativa EU-a koja je stupila na snagu prošlog tjedna trebala bi stati na kraj slobodnoj prodaji takvih proizvoda i među zemljama omogućiti razmjenu informacija o pojavi novih tipova »osvježivača« kako bi ih se stavilo na popis droga i omogućio kazneni progon. U službi dilera i golog profita proizvođači na tržište svako toliko minimalno mijenjaju molekule spojeva kako bi izbjegli zabrane. Takvim su manipulacijama prethodno zabranjeni proizvod opet stavlja u slobodnu prodaju kao »novi«. Dosad su to radili puno brže nego što bi ih EU i države članice stigle zabraniti i staviti na popis zabranjenih tvari. Razmjenom podataka zabrane bi bile efikasnije. U stručnom radu »Sintentske droge - nove psihoaktivne supstance u rukama djece« eksperti Klinike za dječje bolesti Zagreb Mirjam Zrilić i suradnici upozoravaju da se nove supstance s psihoaktivnim djelovanjem proizvode u laboratorijima s bezbrojnim varijantama kemijskih formula. Cilj je da se bar kraće vrijeme izbjegava zakon bez obzira na cijenu ljudskog života.

Rizična skupina
- Nije poznat proces proizvodnje tijekom kojeg se mješavini dodaju različite količine ili kombinacije sintetskih kanabinoida što može dovesti do slučajnog predoziranja. Problemi koji vode u intoksikaciju su nehomogenost biljne mješavine u odnosu na aktivnu tvar. Dvije cigarete od iste mješavine imaju različitu količinu sintetskih kanabinoida. Veći rizik imaju oni koji ne koriste kanabis (marihuanu), upozorava Zrilić te napominje da je zlouporaba droga prisutna u svim dobnim skupinama, ali da jedna ipak prednjači.


- Rizična skupina ipak je adolescentna dob. Krivac za to su nov način zabave, trendovi, pozitivni stavovi prema drogama, povodljiva adolescentna osobnost. Dijete otrovano novim psihoaktivnim drogama nije svakodnevni pacijent. Ono nerijetko dovodi medicinske djelatnike u nedoumicu izbora hitnih mjera liječenja, upozovaju iz Klinike za dječje bolesti smatrajući da je preventiva nedostatna. Uz povraćanje i grčeve, neki od simptoma i znakova trovanja su uznemirenost, drhtanje, tjeskoba, zbunjenost i pospanost, te sinkopa, halucinacije, promjena u percepciji, akutna psihoza, konvulzije i koma. Konzumentima se može dogoditi tahikardija, bol u prsima, akutno oštećenje bubrega te gubitak vida i govora, ističu stručnjaci opasnosti koje se kriju iza kričavog pakiranja i jeftinog drogiranja.