Drača (Paliurus spina-christi)

Drača, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, ljekovita djelovanja , Čaj od drače
Latinski naziv biljke vezan je uz legendu po kojoj je Krist bio okrunjen krunom pletenom od drače. Biljka obično raste u u većim skupinama i zajedno s ostalim grmljem stvara velike i guste, neprohodne šikare. Ima jak i razvijen korijen koji prodire duboko u zemlju. Sivosmeđe do tamnosmeđe sjajne grane prekrivene su čvrstim i oštrim trnovima koji su smješteni u parovima, ali tako da je jedan uvijek malo kraći i savinut unazad.

Listovi su jajoliki, kožasti, sjajnozeleni, 2-5 cm dugi i 1-4 cm široki, čitavog ili blago nazubljenog ruba, spiralno smješteni na granama. Sitni, zvjezdasti, peterolatični, žuti ili zelenkastožuti cvjetovi, razvijaju se u pazušcima listova od svibnja do kraja ljeta, čineći guste grozdaste cvatove. Nakon cvatnja razvijaju se plodovi, okrugle i plosnate koštunice sa širokim, valovitim krilcem, koje imaju promjer oko 1,5-3 cm. Izgledom nalikuju na disk (nekima na tanjurić, šeširić ili kolačić) koji je u sredini odebljao, a prema rubovima je stanjen, valovito narovašen, radijalno isprugan i povijen prema strani suprotnoj od drška. Plodovi su u početku žučkastozelene, a kad dozriju postaju žutonarančaste boje, dok koštica koja sadrži 3 sjemenke postane tvrda i drvenasta, a krilce suho, krhko i lomljivo. Drača se često sadi kao ukrasni grm, živa ograda i medonosna biljka.

Ljekovitost drače

Ljekoviti su plodovi drače koji se skupljaju kada počnu žutjeti, suše na prozračnom mjestu zaštićenom od direkrnog sunčevog svjetla i čuvaju u dobro zatvorenoj staklenoj ili keramičkoj posudi. Sadrže velike količine trjeslovina i imaju stežuće, protuupalno i antiseptičko djelovanje. Već u srednjem vijeku bili su cijenjeno sredstvo protiv proljeva i dizenterije.

Plodovi drače pospješuju izlučivanje mokraće pa se koriste kod reumatskih tegoba. Čaj drače se zbog antiseptičkog djelovanja koristi za grgljanje kod upale grla i ždrijela, te za ispiranje usne šupljine kod upala desni i sluznice usta. Njime se takođ er ispiru gnojne i teško zacjeljive rane.

Čaj od drače

1-2 čajne žlicu zdrobljenih plodova drače staviti u hladnu vodu, kad zakipi manuti s vatre i ostaviti poklopljeno 10-15 minuta. Procijediti i piti 1-2 šalice čaja dnevno prije obroka ili čaj koristiti za grgljanje i ispiranje. Plodovi sadrže i veliku količinu celuloze, pa pomažu u poboljšanju probave i sprječavanju zatvora. No, kako celuloza nije topiva u vodi, u tu se svrhu ne pije čaj, već je potrebno dnevno pojesti oko 10-15 nedozrelih plodova, najbolje na prazan želudac.

Jestivost plodova

Nedozreli plodovi drače imaju košticu i krilce ispunjene spužvastim, blijedožutim mesom. Jestivi su, iako ne baš previše ukusni, a okusom donekle potsjećaju na sušene jabuke. Mogu se mljeti i koristiti kao brašno, ili dodatak drugim brašnima, što se često koristilo u doba oskudice, a i danas se koristi u nekim afričkim i azijskim zemljama. Cijeli plodovi dodaju se u rakije.

Med od drače

Med od drače ima žutu ili zatvorenožutu boju, nema mirisa, a okus mu je blag, pomalo opor. Brzo kristalizira u krupne kristale, što ne utječe na kvalitetu meda, a upućenijima je i znak da med nije krivotvoren. Preporučuje se za jačanje imuniteta, snižavanje kolesterola i prevenciju bolesti kardiovaskularnog sustava, a neki pčelari ističu i njegova afrodizijačka svojstva. Često se koristi kao pomoć u liječenju malignih bolesti.

gospodarski.hr